Црна Гора и Македонија се ограђују од "пакта против Србије"

ПОДГОРИЦА: Званичници Црне Горе нису ни с ким водили разговоре о оснивању "пактова" против било које државе у региону, саопштило је данас црногорско Министарства спољних послова, јавља РТЦГ.
1
Фото: Youtube Printscreen

"Црна Гора је посвећена развијању најбољих могућих односа са свим државама региона, заснованих на принципима међусобног поверења и поштовања", наводи се у саопштењу и додаје да се та земља залаже за "стабилан, безбедан и просперитетан регион утемељен на европским вредностима".

Црногорско министарство тако је одговорило на питање о изјави косовског вицепремијера Енвера Хоџаја датој загребачком "Вечерњем листу" да је "у Хрватској, Македонији и Црној Гори разговарао о оснивању пакта против Србије".

Министарство је додало и да је јачање регионалне сарадње и добросуседских односа један је од приоритета спољне политике Црне Горе.

Заев се ограђује од "пакта против Србије"

СКОПЉЕ: Македонски премијер Зоран Заев изјавио је данас да се "ограђује од било каквих разговора о ''пакту против Србије''", преноси МИА.

"Желим да се оградим од било каквих разговора, нису постојали, нити их је ико помињао и само апелујем и на Косово и на Србију да граде пријатељство кроз дијалог", казао је Заев.

Према његовој тврдњи, "такви разговори нису никада вођени ни на једном нивоу".

"Као влада, ми у региону, Европи и свету важимо за градитеље добросуседских односа. Ми смо пријатељи са свим нашим суседима. Нико од нас то није тражио, нити је пак разговарано о овом питању", рекао је Заев.

Он је тако одговорио на питање о изјави косовског вицепремијера Енвера Хоџаја датој загребачком "Вечерњем листу" да је "у Хрватској, Македонији и Црној Гори разговарао о оснивању пакта против Србије".

Председник Демократске партије Срба у Македонији Иван Стоилковић је, након објављивања Хоџајеве изјаве, затражио од македонског премијера Заева да јавно изнесе став да ли је на страни Македоније или великоалбанског шовинизма.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести