Јоксимовић: Позив на пакт против Србије антиевропски и непријатељски

БЕОГРАД: Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је да најава Енвера Хоџаја о томе да ће иницирати регионални пакт против Србије "јасно произилази из претходне недеље потписаних активности и заједничких изјава Приштине и Албаније, које започињу програм уједињења Албанаца". 
jadranka joksimovic
Фото: Tanjug (Nenad Dilparić)

Јоксимовић је у изјави за Тањуг рекла да они за то траже подршку, пре свега, у земљама на које мисле да могу да остваре политички притисак због бројне албанске националне мањине, а Хрватској то предлажу да би добили легитимитет кроз подршку једне државе чланице ЕУ.

"Планови су јасни и недвосмислено извргавају руглу цео европски концепт регионалне сарадње на Западном Балкану, и довешће до угрожавања безбедности, а самим тим и европске перспективе региона", рекла је Јоксимовић коментаиршући изјаву заменика премијера Владе у Приштини. 

Танасковић: Неформално, пакт против СРБ већ постоји 

Изјава вицепремијера тзв. Косова, Енвера Хоџаја о стварању “пакта против Србије” је “отворено непријатељска И крајње недипломатска, изјавио је професор И каријерни дипломата Дарко Танасковић И истиче да прећутно, неформално И не мање делотворно тај пакт већ постоји.

Танасковић у изјави за Тањуг истиче да садржински И суштински изјава Хоџаја, за којег каже да је, иначе, способни дипломата, не доноси ништа спектакуларно ново.

"Прећутни, неформални, али зато не и мање делотворан ''пакт против Србије'' објективно већ постоји, а то се, на пример, огледа у томе да представници држава које Хоџај помиње у међународним организацијама доследно гласају у корист "Косова", а против интереса Србије”, истиче Танасковић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести