Црногорска партија тражи увођење језика ЦГ у Врбасу

НОВИ САД: Црногорска партија упутила је данас допис председнику општине Врбас Предрагу Ројевићу и председници скупштине Врбас Сањи Жигић да се у тој општини уведе црногорски језик у службену употребу.
c
Фото: Logo

Позивамо Скупштину општине Врбас да хитно и без одлагања испоштује уставне и законске норме Републике Србије и осигура да се црногорски језик уведе у службену употребу на територији те општине, објавила је та странка на свом сајту.

Црногорска странка је цитирала Закон о службеној употреби језика, наводећи да ће "јединица локалне самоуправе обавезно својим статутом увести у равноправну службену употребу језик и писмо националне мањине уколико проценат припадника те националне мањине у укупном броју становника на њеној територији достиже 15 одсто према резултатима последњег пописа становништва".

У општини Врбас, по резултатима последњег пописа, живи 7.353 припадника црногорске заједнице, што чини 17,5 одсто од укупног броја становника општине, додаје се у саопштење.

Из те странке су поручили да ће непоступање скупштине Врбас по овом њиховом захтеву до 31. октобра 2021. године резултирати јавним позивом црногорској националној заједници на потпуни бојкот предстојећег пописа становништва, уз напомену да ће позив на бојкот бити објављен 1. децембра.

Црногорска партија ће до почетка, али и током трајања пописа, активно промовисати бојкот теренском кампањом и кроз све медије који се обраћају црногорској националној заједници унутар Србије, матице Црне Горе и региона. Ову инцијативу предајемо у име црногорске националне заједнице, али и у име свих грађана Србије - јер је поштовање устава и закона, односно, владавина права, интерес свих грађана - а не само интерес једне националне мањине, додаје се.

Црногорска партија основана је у фебруару 2008. године у Новом Саду, а настала је уједињењем странака левичарске политичке оријентације мањег дела Савеза комуниста Југославије и Социјалистичке партије Србије.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести