Цвијановић: Слање писама и претње нису формула за успех

БАЊАЛУКА: Председница Републике Српске Жељка Цвијановић оценила је да слање писама и претње нису формула за успех и указала на потребу разговора свих нивоа власти у БиХ.
s
Фото: Youtube Printscreen

Цвијановић је истакла да је потребан озбиљан дијалог, разговор између свих нивоа власти у оквиру БиХ, посебно два ентитета и представника три конститутивна народа, сигурна да се тада може доћи до решења.

"Слати писма и претити није формула за успех. Никада није било и неће бити", рекла је Цвијановић, коментарушићи писмо које је државни секретар Ентони Блинкен упутио члановима Председништва БиХ.

Према њеним речима, то није никаква покретачка снага и није нешто што може некога да подстакне или да уплаши.

"Овде треба заузети сасвим један другачији курс кад је у питању међународни фактор", каза је Цвијановић, пренела је Срна.

Додала је да тај међународни фактор треба да разуме да у БиХ постоје силни проблеми, да постоји спремност што се тиче Републике Српске да се они решавају и превазилазе, да су овде још врло озбиљни, осетљиви политички тренуци где се поједини народи, и Хрвати и Срби, боре за оно што им је устав дао, а не могу никако то да реализују.

Када је реч о Републици Српској, појаснила је, да су то уставне надлежности, а са хрватске стране легитимно представљање.

"Ми те ствари треба да решавамо унутрашњим дијалогом, нити ће нама помоћи нити одмоћи било чије санкције", истакла је она.

Што се тиче странаца и њиховог учешћа, она је оценила да би овде било далеко боље да су они саставни део добрих давања, добрих услуга да би се овде могли договорити на унутрашњем плану.

"Овде је суштински важно да се ми позабавимо да утврдимо шта су наши приоритети, видимо како можемо да обезбедимо бољи амбијент и на који начин можемо да живимо једни с другима, једни поред других да нико ником ништа не одузима. То је сређена и задовољна држава", закључила је Цвијановић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести