Цвијановић: Српска се бори за очување уставних надлежност

БАЊАЛУКА: Председница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да се Република Српска (РС), 26 година од потписивања Дејтонског мировног споразума, бори за очување и враћање својих уставних надлежности.
cvijanovic
Фото: Youtube Printscreen

Цвијановић је у Бањалуци рекла да надлежности морају да буду тамо где је то Уставом предвиђено, преноси РТРС.

Указала је да би било логично да се данас, након толико година, говори о политичком разумевању, бољој кохезији унутар БиХ и унутрашњем дијалогу, али да се Република Српска данас бори за очување уставних надлежности и спречавање даљег развлашћивања.

"Али, ми желимо да ова држава функционише у миру и стабилности. Република Српска је место у којем наши грађани остварују своја најважнија права. Из тог разлога сматрамо да је потребно да се ојачају њене институције, а да би се ојачале институције, надлежности морају да станују тамо где је то Устав рекао", нагласила је Цвијановић.

Према њеним речима, Република Српска се нашла у нелогичној ситуацији да објашњава целом свету да је важно да се придржавамо Устава.

Навела је да све оно што странци никад не би дозволили у својим државама дозвољавају и промовишу у БиХ и истакла да је то унело доста фрустрација у односе у оквиру БиХ, између конститутивних народа.

У америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону пре 26 година парафиран је Дејтонски мировни споразум, чиме је окончан рат у БиХ.

Тим споразумом створена је БиХ састављена од два ентитета - Републике Српске и Федерације БиХ.

Дејтонски споразум званично је потписан 14. децембра 1995. године у Паризу.

Захвалост припадницима МУП-а на очувању Српске

Желкка Цвијановић захвалила је свим припадницима Министарства унутрашњих послова за године преданог рада на очувању и заштити Републике Српске, њеног уставног поретка, али и заштити свих грађана и њихове имовине.

Честитајући крсну славу МУП-а, Сабор Светог архангела Михаила, Цвијановић је истакла да стабилност Републике Српске у великој мери зависи управо од МУП-а.

"Наша општа безбедност зависи управо од спремности наше полиције. Из тог разлога смо читав низ година радили на унапређењу материјалог статуса, али исто тако и оспособљености припадника МУП-а", рекла је Цвијановић новинарима у Бањалуци.

Она је нагласила да су припадници МУП-а ти од којих зависи мир и ред, те све оно што је важно да би Република Српска могла да гради економски бољу будућност и да задржи политичку стабилност.

"Свим припадницима МУП-а желим мирну и стабилну Републику Српску, успешан рад у будућности и свест о томе да нам је најважнија управо Република Српска", поручила је Цвијановић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести