ДА ЛИ НАМ ПРЕТЕ САНКЦИЈЕ? Ево шта пише у предлогу РЕЗОЛУЦИЈЕ ЕП везано за БАЊСКУ

Посланици Европског парлмента (ЕП) позивају Европску комисију и Европски савет да предузму мере против Владе Србије уколико се утврди, да је држава Србија била директно умешана у, како се наводи терористички напад у Бањској или насилне нападе који су се у мају 2023. десили на северу Косова.
Evropski parlament Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

У нацрту резолуције о недавним дешавањима у дијалогу Србије и Косова, у који је Н1 имао увид, посланици Европског парламента позивају Европску комисију да замрзне средства која су Србији обезбеђена у оквиру Инструмента за претприступну помоћ III, ако резултати истраге покажу да је српска држава била директно укључена у напад у Бањској и мајске нападе на северу Косова.

Савет ЕУ позива се да усвоји циљане рестриктивне мере, укључујући, али не ограничавајући се на замрзавање имовине и забране путовања, против дестабилизирајућих актера на северу Косова и вођа великих мрежа организираног криминала.

У том контексту Савет ЕУ се позива да следи пример Сједињених Држава и уведе циљане мере против Милана Радоичића који је преузео одговорност за оружани сукоб у Бањској.

У нацрту резолуције се најоштрије осуђује, како се наводи, „одвратан и кукавички терористички напад на косовске полицајце“ од стране „добро организованих српских паравојних формација“, 24. септембра у Бањској.

„Укинути мере против Косова“

У нацрту резолуције се жали због негативних мера које је Савет ЕУ предузео против Косова и позива се на њихово укидање што је пре могуће.

На Европску комисију и Савет ЕУ се апелује да обнове своје контакте на високом нивоу са председником и владом Косова, док се Европска комисија позива да успостави и представи транспарентну и амбициозну мапу пута за пут интеграције Косова до краја године.

Европска комисија се такође позива да делује као поштен посредник у процесу нормализације, а изажава се и забринутост због недостатка гласних критика од стране Комисије према Србији због неувођења санкција Русији и честих састанака са руским званичницима на високом нивоу.

Поручује се и да споразом о визној либерализацији са Косовом не би треблао повезивати са дијалогом.

Н1

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести