Дачић апеловао на хитно и безусловно укидање такси Приштине

СКОПЉЕ: Министар спољних послова Ивица Дачић апеловао је данас у Скопљу на што хитније и безусловно укидање једнострано наметнутих такси од стране Приштине, а које егзистенцијално угрожавају значајан број грађана.
dacchich_skop_pok
Фото: Танјуг (Видео)

На састанку министара иностраних послова учесница Берлинског процеса, на тему "ЕУ перспектива за ЗБ6", Дачић је казао да упркос таквом понашању Приштине, Београд није узвратио ниједном реципрочном мером, јер се од самог почетка дијалога са Приштином противи повлачењу једностраних потеза, који наносе велику штету настојањима да се дође до компромисног решења.

"Наша настојања иду и корак напред, посебно имајући у виду иницијативу за даљим продубљивањем економске сарадње, обезбеђивањем услова да све четири слободе - кретање људи, роба, услуга и капитала, које су и суштина Европске уније, заживе и у нашем региону", рекао је Дачић.

Шеф дипломатије је подсетио да су у јануару представници Београда и Приштине потписали писмо о намерама у вези са обновом авионске линије Београд - Приштина после више од 20 година, као и да је у Минхену потписана изјава о намерама за обнову железничког саобраћаја.

Дачић је истакао да Београда активно ради на унапређењу регионалне сарадње, односно опредељењу за наставак дијалога са Приштином.

"При доношењу ових одлука, Београд се руководио ставом да је због нас самих, будућих генерација и заједничког просперитета, потребно учинити такве кораке и дати пуну шансу регионалној сарадњи, стабилности у региону и даљем напретку свих са западног Балкана ка пуноправном чланству у ЕУ", рекао је он.

Говорећи о региону, Дачић је изразио уверење да нико не може боље да познаје регион Западног Балкана, његове особености и наслеђе, аспирације и тежње од оних који се у њему налазе.

Према његовим речима, Србија придаје велики значај "Берлинском процесу" и поздравља приоритете заједничког председавања Северне Македоније и Бугарске.

"Дубоко верујемо да ова регионална иницијатива никако није замена за процес европских интеграција. Сигуран сам да не треба подсећати да је пуноправно чланство у Европској унији један од кључних спољнополитичких приоритета Србије, а идентична стремљења деле и остале учеснице из региона", рекао је шеф српске дипломатије.

Како је објаснио, чврсто опредељење свих у региону за интеграцију у ЕУ није упитно, већ се више може говорити о скептицизму међу државама чланицама ЕУ.

Дачић се нада да ће нова методологија ЕУ за унапређење приступних преговора врло брзо допринети отклањању препрека за напредовање свих у региону у процесу ЕУ интеграције, као и да је неопходан услов за то дефинисање јасних критеријума и чврсто придржавање договорених услова за напредак.

"Иако, на основу предлога, нова методологија неће бити обавезујућа за Србију, свакако да смо заинтересовани за могућности које пружа. Важно је да се, у сваком случају, има у виду да је Србија већ значајно одмакла у процесу приступања ЕУ и самом преговарачком процесу, те да бројни напори и достигнућа које смо остварили морају да буду адекватно вредновани и признати", рекао је шеф српске дипломатије.

Дачић је нагласио и да се нада да ће преговори о приступању Северне Македоније и Албаније са ЕУ ускоро бити отворени, али и да Србија није задовољна ни досадашњом динамиком у отварању поглавља, иако је предузела бројне кораке да број отворених поглавља буде знатно већи.

"Надамо се да ће у предстојећем периоду бити створени услови за наш бржи напредак ка ЕУ, у складу са јасним и унапред дефинисаним условима. Такође, кандидатски статус БиХ је наредни корак који недостаје. На потребу омогућавања слободног кретања свих грађана са Балкана не треба да подсећам", рекао је Дачић.

Он је подсетио и на бројне кораке које је предузела Србија ради остварења што боље регионалне сарадње, попут потписивања Регионалног споразума о смањењу цена роминга.

Додаје и да је Скупштина Србије недавно усвојила Закон о потврђивању Протокола 6 уз ЦЕФТА Споразум о либерализацији трговине услугама, чиме се проширују могућности за унапређење економске сарадње у овом делу Европе.

Истиче да је управо то потврда наше конструктивности у односима на Балкану, при чему је трговина један од важних стубова и генератор укупног привредног развоја.

"Такође, дајемо подршку наставку регионалних преговора у вези са професионалним квалификацијама. Ово је још једна потврда да се Београд према питањима од животног значаја свих грађана у нашем региону, не односи на непромишљен, већ на цивилизован начин", закључио је Дачић на министарском састанку учесница Берлинског процеса.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести