Дачић: Тачи ће 99 одсто бити ухапшен

БЕОГРАД: У Хагу се најављује скоро хапшење Хашима Тачија, изјавио је вечерас министар спољних послова Ивица Дачић и истиче да ће то 99 одсто бити и учињено.
ivica dacic, Tanjug/Tara Radovanović
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Дачић је гостујући у емисији Ћирилица на Хепи тв рекао да је Тачи знао шта му се спрема, а да суд неће саопштити да ли је оптужница против Тачија прихваћена или не.

"Да ли ће (Тачи) бити осуђен или не, не знам. Ал биће ухапшен вероватноцћа је 99 одсто", рекао је Дачић.

Истакао је да ми над тим не треба да ликујемо, већ треба да тражимо доказе.

"Ми треба да учимо од Јевреја...да знамо сваку жртву, историју, да памтимо, да једноставно то буде наша национална бол коју треба да преносимо с генерација на генерације", казао је Дачић.

Треба, каже, опростити, али постоје неки којима се не може опростити и не треба да се ми стално због нечег извињавамо што нас ваљда, како је рекао, нису побили још више.

"Било би добро да папа Фрања посети Србију"

Дачић је изјавио да папа Фрања има више разумевања за Србију и да би било добро да посети нашу земљу, али да то не зависи од политике, већ и од СПЦ, где с тим у вези постоје извесна неслагања.

На констатацију да су се папа Фрања и руски патријарх током сусрета на Куби наводно договорали да се српски патријарх и папа сретну негде на неутралном терену, Дачић каже да те информације нема.

"Не поседујем те информације. Али је чињеица да су око питања канонизације Степинца активно сарађивали предствници Ватикана, Хрватске католичке цркве и СПЦ, да је рад те комисије био релативно коректан и да им се ту не може ништа замерити", рекао је Дачић.

Подсетио је и да је недавно у Хрватској боравио Пиетро Паролин, најближи папин сарадник, и да је том приликом рекао да Степинац неће бити канонизован све док се не изгладе сви односи и док се са тим не сагласи СПЦ.

Гостујући у емисији "Ћирилица" на Хепи телевиији, Дачић је додао да зна да папа цени патријарха Иринеја и да му стално шаље поздраве.

Али, истиче, ту није реч о питању нечијег личног односа.

Подсетио је да је СПЦ имала и има захтев према руководству Римокатоличке цркве да би требало да дође до, како је рекао, извињења због свега што су неки бискупи и тадашњи папа чинили, одобравали или прећуткивали неке догађаје током Другог светског рата и НДХ.

Србија би, сматра Дачић, са Ватиканом требало да има стратешки добре односе, јер Ватикан није само Црква, већ и држава.

Истакао је да многима смета то што Србија сада има политички кредибилитет и што је успешна економски, а посебо им смета то да председник Александр Вучић има могућност да разговара са највазнијим светским лидерима.

Зато се, наводи Дачић, и смишљају разне манипулације као што је она да Србија ствара Душаново царство, да смо се мешали у изборе у Црној Гори. А ту је, каже, и Хрватска.

"Азербејџан и Јерменија су наше пријатељске земље"

Дачић је изјавио да азербејџанско-јерменски сукоб може да нам буде упозорење како је мало потребно да се распали неки рат тамо где то тиња годинама.

О најновијим догађајима између Азербејџана и Јерменије, Дачић каже да је "ситуација доста компликована" с обзиром на то да је у питању "тињајући сукоб" због којег је још пре око двадесетак година формирана тзв. "Минска група" која, како наводи, као што се види ништа није урадила за то време.

"Јерменско-азербејџански сукоб може да нам послужи као упозорење колико је мало времена потребно да се распали поново неки ратни сукоб, и колико је потребно водити рачуна о својим националним интересима и стабилности регион", рекао је Дачић у емисији "Ћирилица" на Хепи тв.

Истиче да су и Азербејџан и Јерменија наше пријатељске земље и у обема је, каже, боравио као председавајући ОЕБС.

"Наш интерес је да се тај сукоб што пре обустави, али то је лако рећи", каже Дачић, уз напомену да је Турска "заинтересована" за Азербејџан, а да је Русија нетрална.

Не искључује, међутим, могућност ширења сукоба.

"Русија се држи неутрално, али Азербејџан је увек оптуживао Русију да је на страни Јерменије, где живе православци", рекао је Дачић.

Додао је да су сви незадовољни радом те "Минске групе", која се, како наводи, бави нечим што се уобичајено назива "политичким туризмом".

Дачић напомиње да је реч о групи коју чине углавном "западњаци" и њима је, сматра, на неки начин да ти сукоби што дуже трају.

"Ако нема озбиљног рада на склапању мира и ако неко томе није посвећен, као што је то био проблем са накадашњом Републиком Македонијом, где су такође постојале групе које су се тиме бавиле, док ЕУ прстом није мрднула у вези промене имена те државе", рекао је Дачић.

Ако, како каже, те ситуације упоредимо са заинтересованошћу великих сила у региону, то мешање је некада лоше, али је некада и добро, јер може да натера све стране да се посвете миру.

Подсетио је да је Србија још раније отворила Амбасаду у Азербјџану, а у Јерменији је тај процес у току и за сада имамо само једног дипломату у Јеревану, који обавља функцију српског дипломате.

Srbin iz Kanade
29.09.2020 • 01:53
Dacicu sta naprica i ostade ziv. 99% mozda ali sigurno crkni mago dok trava ne naraste
EUR/RSD 117.1990
Најновије вести