Дачић: Циљ јачање стратешког партнерства са Француском

ПАРИЗ: Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић боравио је данас у радној посети Француској, где се састао са француским колегом Жан-Ивом Ле Дријаном, положио венац на гроб Незнаног војника и уписао се у "Златну књигу".
1
Фото: Tanjug

Састанак са француским колегом Дачић је оценио веома добрим имајући, како је рекао, у виду да Србија са Француском има потписан Споразум о стратешком партнерству. 

Дачић је након разговора са Дријаном рекао да су заједнички истакли да је ова година веома значајна за подсећање на старо савезништво између наших двеју држава, а то је 100 година од завршетка Првог светског рата.

"Са великом пажњом очекујемо узвратну посета мог колеге, која ће бити 12. и 13. априла, а то ће бити уводна посета за посету председника Макрона која треба да уследи до краја године", навео је министар.

Наш интерес, казао је Дачић, је да јачамо стратешко партнерство са Француском. 

"Француска жели да буде лидер, када је реч о помоћи Србији на нашем европском путу. Србија је свесна свих својих обавеза које има на том путу, потребе да наставимо са реформама, да се на миран начин и дијалогом реше сва отворена питања на Балкану, ту пре свега мислим на питање КиМ", рекао је министар.

Сигуран је, казао је, да ћемо имати довољно разумевања нашег старог савезника Француске за жељу Србије да се дође до решења које ће уважавати интересе свих страна на КиМ и које ће бити основа за дуготрајан мир и стабилност у региону.

Током боравка у Паризу, министар је положио венац на гроб Незнаног војника испод Тријумфалне капије у Паризу и уписао се у „Златну књигу“. 

,,Незнаном јунаку, који је живот дао за слободу народа Европе и за будућност наше деце, Република Србија одаје почаст и изражава велику захвалност. Република Србија и њен народ, и након сто година од окончања страдања у Великом рату, не заборављају жртву храбрих војника који су дали своје животе за Србију и Француску. Нека им је вечна слава!“, уписао је шеф српске дипломатије у "Златну књигу".

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести