Дачић: Хандке имао храброст да из другог пише о ex-Yu

БЕОГРАД: Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Србије Ивица Дачић честитао је данас аустријском писцу Петеру Хандкеу Нобелову награду за књижевност, истакавши да је он имао "храбрости да из другачијег угла пише о грађанском рату у Југославији" и да се одупре пребацивању крвице само на један, српски народ.
Ivica Daćić na Bezbednosnom forumu Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

"Привилегија је честитати добитницима Нобелове награде за књижевност, а посебна привилегија је честитати онима који су успели да се отму у турбулентним временима једноумљу и сваљивању кривице на један народ. Неизмерно је храбра одлука Шведске академије да додели награду за књижевност њему, Хандкеу, како је и он сам рекао, будући да је он нашао храбрости да из другачијег угла пише о грађанском рату у Југославији", навео је Дачић.

Како преноси Министарство спољних послова Србије, он је подсетио да су добитници Нобелове награде за књижевност били и Винстон Черчил, "за умешност у изношењу историјских и библиографских описа као и за бриљантно говорничко умеће које је користио у одбрани узвишених људских вредности", али и Гинтер Грас, који је признао да је као младић последњих неколико месеци Другог светског рата био у елитним нацистичким SS јединицама.

"Надам се да ће и у будућности Шведска академија и Фондација Нобел имати снаге да доделе Нобелове награде свима који покажу храброст у одупирању једноумљу, за смелост у истраживању и сагледавању људских и историјских прича о којима приповедају, али и снаге да препознају приповедаче који доносе новине и различитост у својим делима, а самим тим и слободу толико потребну људском роду“, истакао је Дачић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести