Дачић и Годфри: Сарадња у пандемије показатељ добрих односа

БЕОГРАД: Први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије и амбасадор САД Ентони Годфри сагласили су се данас да српско-америчка сарадња у најкритичнијим периодима кризе представља јасан показатељ добрих билатералних односа, али и пријатељства српског и америчког народа.
dacic i godfri
Фото: TANJUG/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA/OGNJEN STEVANOVIC/bs

Годфри је похвалио активности Владе Србије у сперчавању ширења корона вируса и солидарност коју је исказала Србија, а најавио је нову помоћ САД у виду медицинске опреме која би посредством Светске здравствене организације ускоро требало да стигне у Србију. 

Како је саопштило Министартсво спољних послова, Дачић је на састанку са Годфријем поновио да високо уважавамо помоћ коју су САД упутиле Србији у борби против пандемије у виду тестова и опреме за рану детекцију корона вируса.

Дачић је информисао америчког амбасадора да је Скупштина Србије на јучерашњој седници укинула ванредно стање које је уведено 15. марта и да је наступила фаза попуштања мера које су донете у циљу спречавања ширења пандемије изазване корона вирусом.

Годрфри је похвалио активности Владе Србије које су предузете у борби против корона вируса и истакао да Влада може бити поносна, јер је мерама које је доносила успела да сачува људске животе.

Саговорници су сагласни да солидарност, као универзална вредност, не сме бити заборављена ни у најтежим тренуцима и да су две земље то показале својим примерима у овој кризи.

Годфри је похвалио солидарност коју је Србија показала учешћем на донаторској конференцији, као и кроз помоћ коју је упутила региону, а Дачић навео да је донирањем два милиона евра на конференцији "Глобални одговор на Коронавирус" Србија показала спремност да и у најтежим тренуцима пружи помоћ и другима. 

Годфри је представио Декларацију о принципима Међународне алијансе за верске слободе и позвао Србију да се придружи овој иницијативи.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести