Дачић и Лајчак сагласни: Односи Србије и Словачке пријатељски

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова, Ивица Дачић и његов словачки коклега и председавајући ОЕБС, Мирослав Лајчак, сагласили су се данас у Братислави да су билатерални односи двеју држава пријатељски, као и да их карактерише интензиван политички дијалог. Такође, позитивно су оценили мултилатералну сарадњу.
daccich_lajccak1
Фото: Танјуг (Видео)

Министар Лајчак је информисао шефа српске дипломатије о председавању Словачке ОЕБС-у и замолио да две земље наставе уску сарадњу и координацију.

Позвао је министра Дачића на Министарски састанак ОЕБС-а који ће се у децембру одржати у Братислави, саопштено је из МСП.

Министар Дачић информисао је словачког колегу о ситуацији у региону и актуелном стању у дијалогу са Приштином. Пренео је спремност за преношење искустава, као и помоћи Словачкој током председавања ОЕБС-у.

Двојица министара потписали су данас Споразум између влада Србије и Словачке о бављењу плаћеним пословима чланова породица запослених у њиховим дипломатским мисијама, конзуларним представништвима или мисијама при међународним организацијама.

Фото: Танјуг (Видео)

Дачић положио венце на Српском гробљу у Великом Међеру

ВЕЛИКИ МЕЂЕР: Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић положио је данас венце на Српском гробљу у Великом Међеру, где је сахрањено око 6.000 трагично настрадалих сународника.

Српско гробље налази се на простору логора Нађмеђер из Првог светског рата кроз који је прошло преко 21.000 Срба и овај комплекс представља једно од највећих места страдања Срба у Првом светском рату.

Дачића је приликом посете овом комплексу дочекао градоначелник Великог Међера, као и представници и чланови више удружења Срба у Словачкој.

Дачић данас и сутра борави у посети Словачкој где ће учествовати на конференцији "Превенција конфликата, одржавање мира и промоција свеобухватне безбедности" коју организује словачко председништво ОЕБС-а.

Он ће уз Мирослава Лајчака, министра спољних послова Словачке и председавајућег ОЕБС-а, бити главни говорник на том скупу.

Циљ конференције ОЕБС-а јесте обезбеђивање размене искуства у области реформе сектора безбедности, као и покретање актуелних тема из ове области.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести