Дачић изабран за новог председника парламента

БЕОГРАД: Председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић изабран је за председника новог сазива Народне скупштине са 225 гласова, док је против гласао један посланик.
d
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

О избору председника Скупштине посланици су се изјашњавали јавном прозивком, а гласању је присуствовало 226 посланика.

За избор Дачића гласали су посланици Српске напредне странке, Социјалистичке партије Србије, Јединствене Србије, СПАС-а, Странке правде и помирења, Савез војвођанских Мађара.

Против избора Дачића изјаснио се самостални посланик Владан Глишић, док посланици листе ''Уједињена долина - СДА'', који су раније данас најавили да неће подржати лидера социјалиста, нису присуствовали гласању.

Фото: Tanjug (Rade Prelić)

После проглашења резултата биће обављена примопредаја дужности између Дачића и досадашње председнице Скупштине Маје Гојковић, након чега ће се нови председник парламента обратити медијима.

Само уједињена Србија може да одговори изазовима

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је, у свом првом обраћању, да је од 1992. године био посланик у свим мандатима и да функција председника парламента за њега значи “повратак кући”.

Желим да захвалим свима који су подржали мој избор на високу дужност председника Скупштине Србије. Такође, желим да кажем и онима који нису гласали или су били против да је ово Народна скупштина свих грађана и посланика и да једино тражим да имамо међусобну толеранцију за различита мишљења уз уважавање политичких разлика са жељом да радимо у најбољем интересу Србије, рекао је Дачић.


С Вучићем није било ''узми или остави''

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић поручио је онима који сматрају да је место предсеника парламента деградирајуће за њега, да је то највиша функција коју је до сада обављао и да то што медији нису знали за то док није саопштио председник Александар Вучић, говори о њиховом међусобном поверењу.

Дачић је новинарима у Скупштини Србије рекао да се његов разговор с Вучићем није одвијао у категоријама ''узми или остави'' или ''требаш ми-не требаш ми'', наводећи да је лидер Српске напредне странке (СНС) имао неколико варијанти, али да то није за јавну причу.

Дачић је тако одговорио на питање да ли би изабрао ту функцију да је могао да бира.

Он је додао да жели да учини рад у Скупштини озбиљним и најавио следећу седницу за суботу на којој ће се расправљати о Закону о министарствима што је, како је рекао, предуслов за формирање владе.

Мој задатак је да штитим парламент од напада на ту институцију и од оних који желе да га деградирају, као и целу Србију, рекао је Дачић, који је председник Социјалистичке партије Србије (СПС).

Подсетио је на изјаву председника Вучића да ће парламент имати важну улогу у друштвеном дијалогу, али је додао да је тек ступио на функцију тако да не може прецизно о томе сада да говори.


Фото: Tanjug (video)

Он је захвалио председнику Србије и СНС Александру Вучићу зато што га је предложио да буде председник парламента, а имајући у виду изборне резултате, како каже, није морао да направи такав предлог.

За сваког државотворног политичара то је највећа част, бити на челу највећег представничког тела и носиоца уставотворне и законодавне власти у Србији. Ми нашу власт црпимо из народне воље и поверења грађана и зато ће наш задатак бити да допринесемо политичкој стабилности и јединству, поручио је Дачић.

Додао је да само уједињена Србија може да одговори изазовима који су пред њом.

У складу с тим мој задатак као оног ко предстваља скупштину јесте да помогнем да скупштина штити свој углед, интегритет и достојанство, истакао је Дачић.

Наводећи да је био председник Владе Србије, заменик председника владе, министар унутрашњих послова, министар спољних послова, Дачић је казао да функција председника скупштине највећа коју је до сада обављао.

Трудићу се да са свима вама остваримо успешне мандате, пре свега у интересу грађана а не само посланичких клубова које заступамо. Драго ми је да су за мене гласали и Броз и Краљ, прокоментарисао је Дачић.

Нова Скупштина са шест потпредседника, међу њима Зукорлић

Скупштина Србије изабрала је данас шест потпредседника већином гласова народних посланика.

За потпредседнике су изабрани посланици Владимир Орлић са листе ''Александар Вучић - За нашу децу'', Стефан Кркобабић са листе ''Александар Вучић - За нашу децу'', Марија Јевђић са листе ''Социјалистчка партија Србије - Јединствена Србија''.

Новоизабрани потпредседници Скупштине су и Радован Тврдишић са листе ''Александар Шапић - Победа за Србиј'', Елвира Ковач са листе Савеза војвођанских Мађара и Муамер Зукорлић са листе ''Академик Муамер Зукорлић - Само право - Странка правде и помирења - Демократска партија Македонаца''.


Празан скупштински ресторан

Корона вирус је утицао и на рад скупштинског ресторана који је био празан.

У парламенту важе посебне мере због епидемиолошке ситуације, па се тако само поједина храна из ресторана могла искључиво наручити и конзумирати ван сале.

У периоду када је, иначе, највећа гужва због паузе, око 14 часова, столови су данас били празни. Запослени у ресторани су били на свом радном месту, с маскама и рукавицама, али су се више могла чути забринута питања до када ће трајати ситуација с короном, него шала која им је својствена.

Иначе, цене у скупштинском ресторану нису ништа ниже него у ресторанима у Влади Србије, другим јавним предузећима, тако да је скупштински ценовник врло често неправедно тема у медијима.

На пример, цене меса са роштиља се крећу приближно као у киосцима брзе хране или у градским кантинама. У парламенту постоји и посебан део где се може попити кафа, који ради, али због здравствене ситуације и он није превише посећен.


На предлог новог председника парламента Ивице Дачића посланици су о избору потпредседника гласали јавном прозивком.

Вељко Одаловић генерални секретар Скупштине

Народна скупштина изабрала је данас Вељка Одаловића са листе ''Сооцијалистичка партија - Јединствена Србија'' за генералног секретара , а у наставку седнице формирани су и скупштински одбори.

Одаловић је изабран већином гласова посланика на предлог председника Скупштине Ивице Дачића.

Дачић није образлагао свој предлог јер је, како је рекао, Одаловић већ био на тој функцији.

На данашњој седници формирани су и скупштински одбори, након чега је завршена конститутивна седница новог парламента.

Дачић је најавио да ће следећа седница парламента, на којој би требало да се расправља о Закону о министарствима, бити највероватније у суботу.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести