Дачић: Једностране одлуке претња нестабилности 

БЕЧ: Потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић, који учествује на неформалном министарском састанку земаља чланица и кандидата за чланство у ЕУ, поручио је да смо данас сведоци да једностране одлуке у међународним околностима доводе до опасне нестабилности и стварају читавог низа колатералних штета. 
dacic, tanjug
Фото: Tanjug

Зато је, казао је Дачић, и мултилатерални приступ решавању проблема управо инструмент да се избегне арбитрарно деловање, које може имати дугорочне последице. "Србија рачуна на снагу мултилатерализма као тековину савременог друштва, дубоко верујући у дијалог и проналажење компромиса и у најтежим ситуацијама". 

За Србију је једнострано проглашена независност Косова и Метохије и ситуација у Покрајини највећи безбедносни изазов, имајући у виду дискриминацију и насиље којем су изложени припадници српске заједнице на КиМ, као и угроженост наше културне и историјске баштине, рекао је Дачић обраћајући се колегама.

Подсетио је да је постизање Бриселског споразума било мотивисано тежњом за изналажењем могућности за систематску, институционалну заштиту српске и друге неалбанске заједнице у Покрајини, услед непостојања адекватних институционалних механизама.

Сходно договору, тај задатак је требало да извршава Заједница српских општина, која није формирана ни након пет година и зато је подршка међународне заједнице кључна за успех дијалога, додао је. 

"Очекујем да сви учесници процеса буду ангажовани на успостављању поверења јер без поверења неће бити нимало лако, а ни могуће, изградити бољу будућност. Морамо да наставимо дијалог у доброј вери, јер је он нужан предуслов за стабилност и безбедност нашег региона", навео је министар.

Управо се из примера наше јужне покрајине, навео је Дачић у свом обраћању, види значај поверења у мултилатерализам и његове институције, било да је то УН, као највећи или неки други регионални мултилатерални формат, јер сви треба да радимо на томе да се обезбеди јачање поверења међу грађанима, свеједно које су етничке припадности.

"Уколико тога нема, онда ни мултилатерализам нема сврху", указао је.

Уз захвалност домаћинима на позиву да присуствује овом скупу, Дачић је поручио да Србија жели да аустријско председавање Европском унијом буде запамћено као период када је Србија отворила већи број поглавља у преговорима о чланству.

Искористио би, казао је, ову прилику да позове све земље чланице ЕУ да подрже отварање нових поглавља.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести