Дачић: Конституисање парламента очекујем током маја

БЕОГРАД: Председник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је данас да очекује да нови сазив парламента, на основу резултата избора 3. априла, буде конституисан током маја.
ivica dacic, Tanjug/Tara Radovanović
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Дачих је то рекао у Скупштини,где је угостио студенте београдског Правног факултета, којима је рекао да је највише законодавно тело тренутно у извесном мировању, јер тек треба да се конституише нови сазив.

Дачић је подсетио да је досадашњи сазив парламента, чији је председник, изабран после избора у јуну 2020. године, и није трајао пун, четворогодишњи мандат, јер је било потребно да Скупштина буде распуштена како би се парламентарни избори одржали у исто време када и редовни председнички, као и избори за Скупштину града Београда.

Како је рекао, одлуке о распуштању скупштине и расписивању избора доносе различити нивои власти, управо да би била примењена максимална демократска контрола изборног процеса и да би се поштовала уставна подела власти.

Дачић је расписао изборе за председника Републике, а председник Србије је расписао изборе за Народну скупштину, док је у делокругу председника парламента било и расписивање локалних избора - за Скупштину града Београда и још неколико општина и градова у Србији.

Избори су, ради рационалности и целисходности, одржани у једном дану, 3. априла, рекао је председник Скупштине Србије.

Дачић је појаснио да је у међувремену, досадашњи сазив парламента наставио да ради, иако не доноси законе, што му је најважнија делатност, јер је и Влада Србије, као главни предлагач закона, у техничком мандату.

"Да не би било институционалног вакуума, овај сазив парламента остаје у мандату све до тренутка када буду верификовани мандати нових посланика, изабраних на изборима 3. априла и ја очекујем да ће се то догодити током маја". рекао је Дачић.

Он је подсетио и да је у скупштини у протеклих годину дана вођен међустраначки дијалог у вези са изменама изборних услова, како би се побољшао изборни процес где год је то могуће.

Резултат тих разговора било је уношење извесних измена у домаћи изборни систем, што је значило и промене неколико изборних закона, као и прописа које примењује Републичка изборна комисија.

"Ови избори су спроведени по правилима око којих је постигнут најшири могући консензус и зато је њихова организација већ добила веома позитивне оцене од важних међународних фактора, као што су Европски парламент и ОЕБС, који су имали и своје посматрачке мисије", рекао је Дачић.

Подсетио је да је Скупшина обавила важан посао који се тиче промене Устава, што је, такође, ситуација која се не догађа често у нашем политичком и парламентарном животу, јер је промена највишег правког акта дуготрајан и комплексан процес и захтева максималну отвореност и учешће веома широког круга институција и стручњака.

Дачић је указао да је ово прва промена Устава Србије за 15 година откако је донет.

"Устав је промењен само у делу који се односи на наше правосуђе, односно на начин избора највиших функција у судству и тужилаштву. Те одредбе биле су од самог почетка мањкаве, још откако је Устав донет, тако да Србија добија примедбе на њих још од 2007. године, само неколико месеци након што је Устав донет", рекао је Дачић.

Додао је да заједничка оцена неких релевантних европских институција била да наш начин избора судија и тужилаца допушта већи утицај других грана власти - законодавне и извршне у селекцију судија и тужилаца и да то штети демократском поретку, а нарочито независности и самосталности у правосуђу.

"Устав је промењен у пуном складу са процедуром, али и у складу са највишим међународним стандардима који данас важе у Европи. Ишли смо и корак даље од тога, зато што смо се трудили да консултујемо широк круг стручњака, представника правосудне струке и све друге заинтересоване за ово питање, јер смо желели да дођемо до уставног текста који ће добити најшири могући друштвени консензус", рекао је Дачић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести