Дачић: Курти не би био премијер да га ДОС није помиловао

БЕОГРАД: Председник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је у парламенту да Аљбин Курти не би био у могућности да буде кандидат за премијера привремених приштинских институција да власт Војислава Коштунице и министри ДОС-а нису изгласали закон о амнестији албанских сепаратиста на КиМ, међу којима је био и Курти, пошто би у супротном, како је рекао Дачић, до пре неку годину још био у затвору.
ivica dacic, Tanjug/Tara Radovanović
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Дачић је, након расправе у скупштини коју је покренуло питање посланика Уједињене долине - СДА Санџака Шаипа Камберија за чланове владе о потреби постизања "свеобухватног споразума о нормализацији односа са Косовом", казао:

Само бих подсетио да смо у овој сали, пре 20 година, ломили копља и седели дан и ноћ и борили се против изгласавања закона о амнестији за албанске сепаратисе и терористе. Тако да није нама Шаип Камбери ослобио Куртија него је Коштуница потписао помиловање. ДОС министри и влада су предложили закон о помиловању и аменистију, када су на хиљаде албанских терориста пустили из затвора, казао је Дачић.

Истакао је да с поносом може да каже да су се у то време посланици СПС и тадашње СРС до краја борили и гласали против тога.

Курти би до пре неку годину још био у затвору, не би био кандидат за премијера или председник политичке странке на КиМ, додао је Дачић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести