Дачић: Лидери из Приштине не желе напредак дијалога

БЕОГРАД:  Шеф српске дипломатије Ивица Дачић оценио је данас да лидери привремених косовксих институција не желе напредак дијалога с Београдом и постизање компромиса, већ би да се врате на стару политику "све је већ решено".
ivica dacic
Фото: Tanjug (video)

Говорећи о одлуци Приштине да за десет одсто повећа порез на робу из Србије, он је у интервјуу за РТС рекао да је постало правило да када се најави могућност наставка дијалога долази до разних инцидената на Косову у Метохији.

"То не може више да буде случајност. Показује да лидери Приштине не желе напредак дијалога, не желе компромис, већ би да се врате на стару политику – све је већ решено, Србија мора да уради то и то", рекао је Дачић.

Према његовим речима, мера Приштине за коју су рекли да је донета као одговор на "дивљу кампању" Београда, није реакција на то што Србија ради, већ реагују тако јер ЕУ неће да им да визну либерализацију.

"Шта они мисле, да ћемо подржати Косово? Каква је то дивља кампања? Јуче сам добио извештај из Њујорка, где генерални конзул Косова прави пријем за шефове мисија у УН, на којем говори (америчка амбасадорка) Ники Хејли. Они на сваком кораку лобирају за независност, западне и исламске земље им помажу, а буне се када Србија указује да нема признавања статуса без окончања дијалога", навео је Дачић.

Како је истакао, нема дивљијих потеза него када се доносе једнострани потези.

Шеф српске дипломатије је рекао да председник Србије Александар Вучић иде у Хелсинки, на самит народњачких партија Европе, где ће имати важне састанке с немачком кацнеларком Меркеловом и премијерима Мађарске и Аустрије Виктором Орбаном и Себастијаном Курцом.

"Видећемо какве ће бити реакције ЕУ. Не очекујемо да неко навија за Србију. Шта сад значи један овакав позез кад је требало наставити дијалог до краја недеље? Они не желе да се настави дијалог", нагласио је Дачић.Коментаришући то што се у Нотр Даму у Паризу нашла застава Косова међу заставама земаља победница у Првом светском рату, Дачић је рекао да Београд то не може да промени.

"Није то први пут, то годинама траје и разговарамо о томе са западним земљама јер Косово је и раније уцествовало у дефилеима поводом Првог светског рата, иако је то за њих дан жалости јер су били на погрешној страни у рату", рекао је Дачић.Подсетио је да француски председник Емануел Макрон долази почетком децембра и да је то историјска посета, јер ће бити први шеф француске државе који долази у сРбију после 18 година.

Како је оценио, слање протестне ноте Паризу било би заоштравање односа и без дипломатског ефекта."Са друге стране, шта сад треба? Да Вучић не иде на окупљање (у Париз)? Већа штета је да не иде него да иде", закључио је Дачић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести