Дачић: Комонвелт Доминика више не признаје Косово

РОЗО: Комонвелт Доминика, острвска држава у Карипском мору, 8. је по реду земља која више не признаје Косово као независну државу, изјавио је за Тањуг министар спољних послова Србије Ивица Дачић. 
komonvelt dominika, tanjug
Фото: Tanjug

Дачић је навео да је добио и званичну ноту од Министарства спољних послова Комонвелта Доминика где се јасно и прецизно каже да је Влада Комонвелта Доминика преиспитала своју претходну одлуку и суспендовала је. 

"Јасно и прецизно пише да Влада Комонвелта Доминикана даје предност дијалогу, да ће поштовати све оно до чега стране у дијалогу дођу као резултат договора, да у међувремену суспендује своју позицију о признању Косова као независне државе чекајући крај дијалога", казао је Дачић. 

Министар је оценио да је ово још један велики успех Србије и навео да ће Србија наставити са овим активностима, као и да хоће стратешке односе и сарадњу са тим земљама, а не само да се прича о питању Косова и Метохије.

"Србија наставља своје дипломатске активности када је реч о Косову и Метохији и разговара с читавим низом земаља везано за њихове претходне одлуке о статусу Косова и Метохије", рекао је министар спољних послова Србије. 

Дачић је навео и да је разговарао с председником Владе Комонвелт Доминика и с министарком спољних послова о свеукупним односима и могућностима да се јачају билатерални односе. 

Према његовим речима, потписан је и Меморандум о пријатељству и сарадњи два Министарства спољних послова, а договорено је и да се пружа међусобна подршка и помоћ.

Пре Комонвелта Доминика, признавање косовске независности повукли су Суринам, Либерија, Сао Томе и Принципе, Гвинеја Бисао, Бурунди, Папуа Нова Гвинеја и Лесото.

Комонвелт Доминика "суспендује свој став о признавању Косова све до исхода дијалога Београда и Приштине", наводи се у Меморандуму Министарства спољних послова те државе, којим је Министарство спољних послова Србије обавештено о промени њеног става према косовској независности. 

"Након детаљног разматрања и у светлу препорука генералне скупштине УН и Међународног суда правде, договорили смо се да ревидирамо нашу раније заузету позицију у вези признавања Косова као независне државе", наводи се у Меморандуму у који је Тањуг имао увид.

"Влада Комонвелта Доминике сматра да њена подршка решењу будућег статуса Косова треба да буде подршка дијалогу Београда и Приштине уз посредовање ЕУ, а не дефинисање статуса пре окончања дијалога. Када две стране буду постигле споразум, Влада Комонвелта Доминике ће доследно подржати позицију договорену између две стране", каже се у документу.

"За сада, Влада Комонвелта Доминије суспендује свој став о признавању Косова све до исхода поменутог дијалога", наводи се у Меморандуму са којим су премијер и шеф дипломатије Комонвелта Доминика, Рузвелт Скерит и Франсин Баро, упознали српског министра Ивицу Дачића.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести