Дачић: Присуство Трампа било би гарант потписаног

БЕОГРАД: Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да се очекује да данас буду финализовани преговори Београда и Приштине у Белој кући и да потписивању "економског документа" присуствује и сам врх америчке администрације, наводећи да би присуство председника САД било гарант потписаног.
ivica dacic, Tanjug/Tara Radovanović
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

"Причало се да ће то бити потпредседник Пенс или председник Трамп... Ако буде успешно, сигурно ће бити присутан Трамп приликом потписивања споразума", рекао је Дачић за телевизију Прва.

Дачић каже да би Трампово присуство било велика предност јер ће на тај начин амерички председник постати гарант онога што се потписује.

"С те стране ће бити веома важно да ли ће бити присутан или не, да ли ће бити део те приче или не", рекао је Дачић.

Он је истакао да српска страна жели договор и компромис, али да не прихвата ултиматум.

Дачић је рекао и да се ноћас није чуо са председником Србије Александром Вучићем, те да су се чули раније јуче, док су још трајали преговори.

Дачић је рекао да се у припреми састанка дошло до предлога из области економије, саобраћаја, комуникација, који су били прихватљиви за обе стране и који се нису тицали статусног питања.

Коментаришући први документ који је понуђен у Белој кући, а на којем је стајало и међусобно признавање, Дачић је рекао да се тај политички део који је био споран више не налази у делу тог папира, те да сматра да се на тај начин хтело "подићи" Албанцима.

"Да је неко хтео да тако то уради, требало је да стави ту тачку не под број десет, него број један", рекао је Дачић.

Упитан да ли мисли да су хтели ту тачку да "провуку", Дачић је рекао:

"Мислим да је то било у питању, то је био предлог документа који је подељен свима о којем је требало расправљати. Ако ви нећете да прихватите, то не може да стоји у документу, после одбијања, то није део папира", рекао је Дачић.

Дачић је рекао и да је веома важно то што се променила позиција САД према овом питању, јер ово раније није била тема.

"Такође променило се и то да је наша спољно политичка позиција сада другачија и Косово нема већину у међународним организацијама. То је као да имате ситуацију да губите 2:0 у сетовима и дошли сте до 2:2 и сада се налазите у ситуацији да се враћате у игру", објаснио је шеф српске дипломатије.

Додао је и да се држи под контролом ситуација да нека земља не промени став око Косова.

Дачић каже и да приштинска делегација неће отићи задовољна из Васингтона јер неће добити признање, а то је њихов главни циљ.

"Смешсно ми је када Хоти каже да не причају ни очему другом него о признању. Што је онда дошао тамо ако неће да прича ни о чему другом? Он глуми за своје унутрашње политичко тржисте и они неће отићи задовољни све док Србија не призна тзв независно Косово, а то значи да ће њихове фрустрације остати и даље", рекао је Дачић.

Додао је да смо далеко смо од политичког решења, али да на економским питањима може да се ради.

Такође је истакао да је веома опасно да неко потхрањује нереалне амбиције и да приштинска делегација треба да се усмерава ка томе да схвате да морају праве компромисе.

Мислим да ћемо наставити сарадњу са СНС
Лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић изјавио је да данас постоје приоритетнија питања од формирања владе, као и да очекује да ће сарадња социјалиста и Српске напредне странке бити настављена и у наредној влади.
"Сви настављамо нормалне и редовне активности као да не постоји питање да ли је влада на измаку или ће се формирати нова", рекао је Дачић на ТВ Прва, упитан да ли се прича о формирању владе и да ли то утиче на редовне обавезе министара, да ли је у неизвесности или је "сигуран да ће наставити ту где је стао".
 
Подсетио је да око формирања владе постоје одређени рокови.
 
Има тема које су приоритет, то је питање за председника Вуцића и његову странку која је победила на изборима, рекао је Дачић и додао да је рекао и пре избора и после да СПС жели да настави сарадњу.
 
Дачић је оценио да СПС и СНС имају такав однос да се не доводи у питање сарадња, те да је она базирана првенствено на личцној сарадњи са Вучицем.
 
Према његовим речима, заједнички раде на реализацији заједничких циљева.
 
Дачић је додао да и да се министри распитују шта ће и како даље бити.
 
"Шта има да причамо о томе он ће да одлучи (Вучић), нисам од њега ништа тражио, његова идеја је била да будем министар иностраних послова имајући у виду заједничке циљеве, на њему је да донесе одлуку ко ће бити у владити и ко ће обављати одређене функције сада не треба постављати сувишна питања", рекао је Дачић.
EUR/RSD 117.2038
Најновије вести