Дачић: Национални интереси на првом месту

БЕОГРАД: Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић обратио се у Министарству спољних послова будућим изасланицима одбране у САД, Руској Федерацији, Француској, Немачкој и Бугарској, а у оквиру припрема за њихове предстојеће мисије у дипломатским представништвима Србије.
dacic
Фото: Tanjug (Nenad Nešić)

Министар је навео да су овакви догађаји увек добра прилика да се истакне значај веома успешне сарадње наша два министарства, која се остварује у духу заједништва и солидарности на бројним задацима заштите државних интереса и ефикасног спровођења спољнополитичких циљева земље, наводи се у саопштењу.

Посао који ћете обављати неће бити ни мало једноставан, посебно јер су билатерални односи са земљама у које ћете бити упућени од велике важности за Србију. Уверен сам да ћете уз добру сарадњу са нашим колегама у дипломатским мисијама у Москви, Вашингтону, Берлину, Паризу и Софији унапредити свеукупну сарадњу са земљама пријема и допринети да интереси наше земље буду у већој мери уважени у престоницама у којима ћете службовати, рекао је Дачић будућим изасланицима.
Министар је истакао да Србија гради међудржавне односе и партнерства на принципима дијалога, узајамног уважавања и поштовања међународних обавеза.

Као земља која је, упркос историјским искушењима, увек била привржена слободи и правди, Србија настоји да у међународним односима буде одговоран, предвидљив и кредибилан партнер, навео је Дачић и додао да су приоритети спољне политике, а који су истовремено неодвојиви од заштите националне безбедности наше земље, веома јасно дефинисани.

Пре свих, навео је одбрану територијалног интегритета, за шта је посебно важно питање Косова и Метохије.

Такође, опстанак и заштита Срба на Косову и Метохији је наш важан, дугорочни циљ, али и један од основих мотива за посвећеност дијалогу са Приштином. Постизање компромисног решења за питање Косова и Метохије видимо као једини исправни исход процеса нормализације односа, који може бити одржив на дужи рок, рекао је Дачић.

Навео је да је приоритет је и успешно окончање процеса приступања Европској унији, што је и стратешки спољнополитички правац Србије.

Дачић је додао да Србија велику пажњу посвећује и развоју регионалне сарадње у циљу очувања мира и безбедности на Западном Балкану, као основног предуслова за напредак сваке земље појединачно и региона у целини.

Последњих неколико година развој билатералних односа са најмоћнијим актерима у свету, али и продубљивање сарадње са нашим традиционалним пријатељима, бележе константан узлазни тренд, што је још један од спољнополитичких приоритета Републике Србије, додао је шеф српске дипломатије.

Наводећи да нас у наредном периоду очекује наставак интензивних активности у области цивилне и војне дипломатије, министар је поручио да су изазови бројни, а задаци захтевни, што ће, каже, тражити наше континуирано максимално залагање и посвећеност. Управо се у претходним месецима српска дипломатија сусрела са једним несвакидашњим изазовом - пандемијом Ковид-19, која је на испит ставила капацитете читаве наше дипломатске службе, поручио је Дачић.

Будућим изасланицима одбране министар је пожелео пуно успеха у будућем раду и подсетио их да увек имају на уму да су наши национални и државни интереси на првом месту и да увек и у свакој прилици буду чврсти у ставу и одлучни у њиховој одбрани.

Користите ваше знање, искуство и умешност, јер на тај начин најбоље вршите своју мисију и представљате своју земљу. Увек ћете имати подршку колега из Министарства спољних послова, а ми у потпуности рачунамо на вас и подршку Министарства одбране и Војске Србије, закључио је министар Дачић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести