Дачић: Србију не занима хегемонија над Црном Гором

БЕОГРАД: Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да Србију не занима хегемонија над Црном Гором и да то није део размишљања Србије.
dacic
Фото: Tanjug (R. Prelić, arhiva)

Црна Гора себи даје већи историјски значај... Нико овде не леже и не буди се са питањем зашто Црна Гора оде. Суштинско питање је да ли ће Срби и Црногорци да сарађују или ће се сукобљавати, рекао је Дачић за телевизију Прва.

Он је поручио да понашање Црне Горе води у сукобе.

Коментаришући одлуку да Црна Гора отвори границе за поједине земље, међу којима није Србија, Дачић је рекао да ће ове године тамо бити мање туриста из Србије, а на питање да ли је његова препорука да се иде у Црну Гору, у смислу да ли је безбедно, Дачић је рекао да за сада нема таквих оцена.

Упитан о одлуци да Монтенегро ерлајнс не може да слети на београдски аеродром, Дачић је рекао да то није питање спољне политике.

То нема везе са политичком одлуком. Ако наша авио компанија не може да лети тамо, наравно да се уводе реципрочне мере, рекао је Дачић и додао да би реципрочне мере биле када би Србија забранила улазак грађанима Црне Горе.

Он је додао да би волео да остане овакво стање са црногорском границом - "да се наши мало опамете".

Дачић је поновио да су се функционери Црне Горе школовали у Србији и казао да их је "Србија школовала", а да су све урадили против Србије - односно признали независност Косова.

Вас можда не било брига када Свазиленд призна Косово, али када Црна Гора то уради то је удар на заједничку борбу коју смо имали, рекао је Дачић.

Упитан да ли Србија може да заштити светиње Српске православне цркве (СПЦ) на територији Црне Горе, Дачић је рекао да не може, али да пружа помоћ српском народу и СПЦ.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести