Дачић: Највећи уступак Приштини је компромис

БЕОГРАД: Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је највећи уступак који Србија може да направи према Косову компромис, а поводом информација да би још једна држава требало да повуче признање Косова, навео да се ради на томе.
dacic
Фото: Tanjug (R. Prelić, arhiva)

"Ми радимо на томе, али не објављујемо унапред. Ако кажемо то се сигурно неће десити јер ће они (Приштина) одмах да оду тамо", рекао је Дачић за ТВ Хепи.

Дачић је додао да је председника Србије пре неки дан питао да ли настављају даље са кампањом повлачења признања Косова и да му је председник рекао да се наставља даље.

Према његовим речима, Приштина тражи "танте за кукурику", јер тражи престанак повлачење признања, да би заузврат повукла таксе на српску робу.

Он је рекао да ће бити потребно време од потписивања до реализације споразума о авиолинији Београд - Приштина, истакавши да је тај споразум позитиван и да га Београд подржава, јер мисли да би то могло да има позитиван ефекат.

За премијера Косова Аљбина Куртија Дачић је рекао да жели "велику Албанију" и да је "привремени председник Владе Косова".

Дачић је додао да Албанија истовремено ради на брисању границе са Косовом, али да због тога трпе критику, док истовремено раде и на "мини шенгену" са Србијом због чега добијају похвале и истакао да "мини шенген" значи брисање граница.

Упитан да ли ће бити притисака да Србија призна независност Косова, Дачић је истакао да је нереално ако то неко очекује.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести