Дачић: Нећу се кандидатовати, да не угрозим победу Вучића

БЕОГРАД: Председник Скупштине Србије и лидер СПС Ивица Дачић изјавио је данас да не жели да се кандидује за председника Србије на изборима 3. априла, јер би се, како је рекао, то тумачило тако да је на страни оних који желе да сруше Александра Вучића.
ivica dacic, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

“Нећу да се кандидујем за предсеника не зато што се плашим резултата већ зато што мислим да би то помогло онима који се боре да Вучић не победи у првом кругу, него да иде у други круг. Мислим да је то поштено, ми сарађујемо 10 година и не желим да у томе учествујем”, рекао је Дачић за ТВ Пинк.

Додао је да одлука о томе да ли ће СПС на изборима наступити самостално или у коалицији са СНС бити донета до 1. фебруара на основу истраживања јавног мњена о томе шта желе бирачи.

“Да ли ће бити једна или две листе зависи како наши бирачи гледају на то, да ли би гласали више ако имамо једну листу или да будемо одвојени” , рекао је Дачић.

Истакао је да ће СПС подржати Вучића као заједничког председничког кандидата, али да ће у супротном та странка имати свог кандидата.

Навео је да је договорено да СПС и ЈС наставе коалицију са СНС и после избора невезано како ће те странке изаћи на изборе.

Коментаришући наводе дела опозиције да је фалсификован део гласова на референдуму, Дачић је казао да то "тражење алибија" пред престојехе изборе.

Додао је да ће на данашњем састанку Контролног тела Медустранацког дијалога бити разматрани предложени изборни закони које је Влада Србије предложила Скупштини, а који су усаглашени са међународним институцијама као што су ОЕБС и ОДИР.

Навео је да се закони се, између осталог, односе на контролу изборног процеса и додао да је формирана владина Радна група за контролу бирачки списак и да постоји механизам да свако може да тражи да му се одговори ли је неко гласао уместо њега.

Додао је да ће изборе пратити и међународни посматрачи, а да ће записници бити у електронској форми и да ће бити објављивани.

“(Саша) Радуловић тражио да се ад хоц изврши контрола на неким бирачким местима када је у питању бројање гласова. Није никакав проблем, Вучић је свима изашао у сусрет, био је много толерантнији него његови сарадници из странке управо из жеље да на овим изборима нико нема алиби да каже да је дошло до било какве крађе”, рекао је Дачић.

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести