Дачић: Нема више држављана Србије на аеродромима

БЕОГРАД: Министар иностраних послова Србје изјавио је да више нема држављана Србије на аеродромима у свету и истакао да ће држава наставити да евакуише грађане из иностранства.
Šef srpske diplomatije, Ivica Dačić  Foto: Tanjug/video
Фото: Шеф српске дипломатије, Ивица Дачић Фото: Танјуг/видео

Он је за Н1 рекао да је њихово пребацивање било ургентно, а да ће се даље процењивати приоритети.

Данас је један авион одлетео за Лондон. Други је одлетео за Лос Анђелес, али он није отишао по путнике, већ да довезе материјал који је неопходан за здравство, рекао је Дачић.

Исто тако, министар спољних послова одбацио је као неистините оптужбе Црне Горе да је Србија на граници конфисковала три од пет респиратора које је наручила та земља и истакао да Србија и РФЗО нису никоме отимали ни конфисковали било ста, па ни респираторе.

Дачић је истакао да су Србија и РФЗО по легалној процедури и уговору купили респираторе од фирме “Medical Inovation ”, и ни у једном моменту нису били обавештени о било каквом комерцијалном уговору фирме “Getting” с Црном Гором, јер РФЗО није са том фирмом ни склапао било какав уговор.

Република Србија никад није дипломатским путем ни обавештена од Црне Горе о овом питању, рекао је Дачић.

Зато у потпуности одбацујемо неистините оптужбе из Црне Горе. Србија никад ништа никоме није отимала, нити конфисковала, а овакве неистине и оптузбе из Црне Горе у овако тешким тренуцима када сви водимо борбу против опаког вируса не доприносе тој борби и односима између наших држава и народа, поручио је Дачић.

Директор црногорског Фонда за здравствено осигурање Сеад Чиргић раније данас је оптужио Србију да је, како каже, конфисковала на граници три од пет респиратора које је наручила Црна Гора.

EUR/RSD 117.5896
Најновије вести