Дачић: Неопходна обнова политике проширења ЕУ

БУДИМПЕШТА: Први потпредседник владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је неопходно ревитализовати политику проширења ЕУ идејом да неко треба да постане члан на основу критеријума који су постављени.
s
Фото: Youtube Printscreen

На Балканском форуму у Будимпешти, где је говорио на Министарском панелу, Дачић је нагласио да сада имамо кризу критеријума за улазак у ЕУ. Он је нагласио да је прошло 20 година од самита ЕУ у Солуну, када су први пут стигла обећања о евроинтеграцијама Западног Балкана.

"Свесни смо унутрашње прекомпозиције ЕУ у овом тренукту, али она је дала обећање да ће следећа чланица доћи са Западног Балкана. Чули смо много прича да смо високо на лествици приоритета, али је очигледан замор. Државе ЕУ се питају да лли би нови чланови допринели јачању ЕУ, а ми се питамо да ли правно усклађивање са ЕУ има смисла, ако напредовање стоји и не зависи од критеријума који су постављени као прави", поручио је Дачић.

Он је додао да то не умањује нашу љубав ка ЕУ. "Ја не знам да ли ћемо ми дочекати да будемо чланови ЕУ. О којој перспективи говоримо, када знамо да у француско-немачком предлогу, иако се зна колико је тежак и болан и за Београд и за Приштину стоји само једна реченица да отвара европску перспективу. Па, реците да је то бар у 21. веку", истакао је Дачић и подсетио и да је француски председник рекао да не треба примати чланице.

Навео је пример Македоније која је променила име због европске перспективе, па се ништа није десило и појавио се нови услов. Подсетио је и да је он пре 10 година потписао Бриселски споразум и да се много тога из њега није испунило."Као да сам потписао салвету у овом ресторану", констатовао је Дачић.

Додао је да Отворени Балкан није споран, али да није замена за ЕУ, те да ЕУ може обједињујући фактор на Западном Балкану, али имајући у виду постојећу ситуацију, како је рекао, нико у ЕУ не може да гарантује ништа.

"Ако имате ову динамику као ми око отварања и затварања поглавља. Па погледајте, турски преговарач који је започео преговоре са ЕУ вероватно је већ умро. Надам се да ћу ја бити боље среће, пошто сам ја започео преговоре", поручио је Дачић.

Он је упозорио ЕУ да можемо да дођемо до тренутка када то неће бити важно, јер тренутно већина грађана не желе да уђу у ЕУ, што се у Србији први пут десило. Дачић је захвалио Мађарској на њеној подршци Србији на европском путу.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести