Дачић: Неопходно додатно заштитити српско наслеђе на КиМ

ПАРИЗ: Српско историјско, културно и верско наслеђе на Косову и Метохији од немерљивог је значаја не само када је реч о националном идентитету Србије, већ представља део вредне европске и светске баштине коју је неопходно додатно заштитити, поручио је данас у Паризу први потрпедседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић.
Ivica Dačić Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

"Наша је колективна обавеза да заштитимо и сачувамо светско наслеђе за генерације које долазе", рекао је Дачић у обраћању на 39. заседању Генералне конференције Унеска.Он је истакао да је на трагичном примеру свог културног и духовног наслеђа на КиМ, Србија била сведок у којој мери је битна улога Унеска и подршка у заштити и очувању баштине, посебно у најкритичнијим тренуцима. 

Према његовим речима, на КиМ су, стављањем на Листу светске баштине у опасности, сачувана четири универзална вредна драгуља српске средњовековне културне баштине, али је на стотине добара и даље угрожено.Оценио је да изворни принципи Унеска, који имају своје упориште у Повељи УН и његовом Уставу, морају бити поштовани у пуној мери и без изузетка "јер само на тај начин систем међународних односа може бити унапређен, а међународно право сачувати своје универзално важење". 

Управо због тога, навео је Дачић, Србија ће наставити да се залаже против политизације и изазивања нових подела, затегнутости и конфронтације унутар самог Унеска, "као што је био случај пре две године приликом покушаја међународне политичке афирмације једног недржавног ентитета".

Одустајање Косова од кандидатуре велика победа за Србију

За Србију велика је дипломатска победа и велики успех то што је Косово одустало од кандидатуре за пријем у чланство Унеска и Генерална конференција Унеска изузетно је успешна за Србију и показује колико је наша земља за две године ојачала своју спољнополитичку позицију, изјавио је данас министар спољних послова Ивица Дачић.

Дачић је нагласио да Србија поздравља укључивање културе у Развојну агенду и усвајање Резолуције 2347 Савета безбедности УН, чиме се питање очувања културне баштине човечанства ставља у први план деловања међународних организација и међународне заједнице.

Наводећи да се Унеско суочава са бројним изазовима последњих година, који у значајној мери осујећују његов рад, Дачић је рекао да се Србија залаже за деполитизацију Унеска јер, како је објаснио, узлазни тренд политизације угрожава темељне вредности на којима концепт организације почива и тиме озбиљно нарушава њен углед и утицај у свету. 


Дачић: Дословно поштовати Устав Унеско и Повељу УН

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, у контексту могућег обнављања захтева за пријем "Косова" у Унеско на неком од наредних скупова те организације, истакао је данас очекивање да ће новоизабрани председник Генералне конференције доследно поштовати Устав Организације, начела Повеље УН и важеће резолуције Савета безбедности УН.

Дачић се, на маргинама 39. заседања Генералне конференције Унеска у Паризу, састао са амбасадорком Заур Алауи, сталним представником Марока при Унеску, новоизабраним председавајућим Генералној конференцији Унеска.Честитајући на избору за позицију председника 39. заседања Генералне конференције Унеска, министар Дачић изразио је наду да ће сарадња Србије са Унеском бити успешно настављена и у наредном периоду. 

У контексту могућег обнављања захтева за пријем "Косова" у Унеско на неком од наредних заседања Извршног савета и Генералне конференције Унеска, први потпредседник Владе и министар спољних послова изнео је очекивање да ће новоизабрани председник Генералне конференције Унеска доследно поштовати Устав Организације, као и начела Повеље Уједињених нација и важеће резолуције Савета безбедности Уједињених нација.


"Унеско треба да служи колективној визији једног бољег света и верујемо да су солидарни приступ свих држава чланица и уједињени напори од пресудне важности", рекао је шеф српске дипломатије.Дачић је нагласио да се Србија залаже за доследно поштовање Устава Унеска и за приступ који се заснива на дијалогу и договору уместо унилатерализма, у интересу промоције мира и безбедности, а кроз јачање сарадње у кључним областима Унеска. 

Он је рекао да, као чланица Извршног савета, Србија заједно са осталим чланицама Унеска, улаже континуирани напор како би се остварили видљиви и одрживи резултати на плану реализације Агенде одрживог развоја до 2030. године, посебно ако се има у виду да у домен Унескове надлежности спада бар девет Циљева одрживог развоја.

Шеф српске дипломатије је додао да Србија подржава активности које Унеско предузима у области образовања, а да посебно подрзава напоре организације да се додатно побољшају прилике за образовање избеглица и интерно расељених лица."И сама суочена са тешким последицама масовног мигрантског таласа, Република Србија улаже велике напоре да одговори на потребе најрањивијег дела мигрантске популације која се нашла у нашој земљи, уједно показујући висок степен солидарности и емпатије", рекао је Дачић.

Он је казао да је Србија посвећена заједничкој и доследној борби против свих видова насиља и екстремизма у међународним односима, у чему Унеску припада важна и специфична улога.Дачић је честитао Одри Азуле на номинацији за новог генералног директора Унеска и изразио уверење да ће се успешна сарадња Србије са Унеском наставитии у њеном мандату, јер, како је истакао, Србија остаје кредибилан и поуздан партнер Унеска.

Дачић захвалио Боковој на успешном вођењу Унеска

На маргинама 39. заседања Генералне конференције Унеска у Паризу, први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић срео се данас са генералним директором Унеска Ирином Боковом.Министар Дачић захвалио је Боковој на досадашњем раду и вођењу Организације, на принципијелном поштовању резолуције Савета безбедности УН 1244 у питањима од интереса за нашу страну и на напорима које је уложила на плану заштите и очувања културне баштине у зонама оружаних сукоба.

Похвалио је успешан рад Бокове на челу Организације, упркос чињеници да је скоро све време њеног мандата била суочена са озбиљним финансијским дефицитом у буџету Унеска.Обострано је истакнуто задовољство успешном сарадњом Србије и Унеска, као и радом у Извршном савету Унеска, где је Србија члан од 2015. године. 

Данашњем састанку са генералним директором Унеска присуствовао је и министар културе и информисања Владан Вукосављевић.Генерални директор Унеска Ирина Бокова захвалила је на честиткама и истакла да је свих година њеног мандата имала подршку Србије у активностима које су у уставној надлежности Унеска. Пожелела је успешан рад делегацији Републике Србије на 39. заседању Генералне конференције Унеска.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести