Дачић о дијалогу: Власт ће бити флексибилна, нема рокова

БЕОГРАД: Председник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је да су, када је реч о међустраначком дијалогу, данас и сутра распореди толико збијени да готово да и нема тренутака за медије, и да ће званично обраћање медијима бити сутра.
ivica dacic, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Дачић је за РТС оценио да је за две године од када се воде разговори постигнуто доста резултата.

Мислим да је помак напред да се разговара о најважнијим државним и националним питањима, па чак и неким која нису везана за изборе, као што је Косово и Метохија, Република Српска. Говорим збирно, не бих делио учеснике на оне који желе странце и они који не желе, рекао је Дачић.

Истичући да је за сваки посао па и за дијалог потребно најмање двоје, Дачић је уакзао да је за успех дијалога потребно да предлози буду реални, оствариви, одрживи и прихватљиви за све.

То је трагање за компромисом, ми нисмо склони у региону уопште неким компромисима, а нарочито ти почетни предлози неких опозиционих странака нису уоште били нити реални нити одрживи нити оствариви, сматра Дачић.

Навео је да су учесници дијалога на првом колосеку, без учешћа странаца, готово дошли до документа за који може да се каже да можда нису сви задовољни али да је велики помак у многим областима.

Пошто се о истим темамам прича и на другом колосеку, али је била другачија технологија, да се достави радни документ свим учесницима дијалога и тај документ је постављен на радни сто, он је полазна основа, нису полазне основе шта је свако писао. Опозиција је тражила да направе неки резиме шта би то био текст о ком би разговарали, ово што ће данас и сутра бити на дневном реду су погледи на тај радни документ који је припремљен и подељен, рекао је Дачић.

Коментаришући захтев неких странака да се опозиција појави на РТС-у у термину од 18.30 до 19.00, Дачић је рекао да је то "предлог Ђиласове групације", али да свака странка има своје захтеве.

И Јеремићева групација послала свој, Тадићева, и Двери и Татјана Мацура. Не односе се сви предлози на медије, мислим да они превише акценат стављају на медије, а избори су комплексан процес, мање пажње су ставили на то, а то можда и долази из једне представе о томе да је све већ готово и да они само треба да се појаве и да је питање да ли ће се појавити 5-10 минута, пола сата на РТС-у, рекао је Дачић.

Према његовим речима, у документу је предложено да се направи обавезујући правилник који ће се односити на јавне сервисе током кампање.

Навео је да ће га у овом предлогу писати одговарајућа привремена радна група у којој би били представници РЕМ-а и кофасилитатори, односно четворо представника ЕП и председник Скупштине.

Неозбиљни су предлози који могу да се понављају сто пута, али не могу да буду прихваћени јер за то не би сви гласали. Можда су неки разочарани јер у том првом пасусу не пише да ће Ђилас да победи, додао је Дачић.

Он је оценио да опозицију, како је рекао, "не би занимали изборни услови и дијалог да имају шансе да победе".

Дачић је такође рекао да нема рока за компромис.

Ми смо говорили о потреби да се то на време донесе, али на крају крајева неке ствари ће бити урађене и без тога да се постигне неки компромис и договор. Ни прошли пут није било сагласности свих али смо нешто урадили, рекао је Дачић.

Истакао је да ће власт бити флексибилна и додао да треба сви да буду свесни да изборни услови не могу направити победника од неког ко нема довољно гласова.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести