Дачић: Очекујем најповољнију цену гаса у Европи

БЕОГРАД: Председник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је да очекује да ће резултат посете председника Србије Александра Вучића Москви бити да ћемо имати најповољнију цену гаса у Европи.
d
Фото: Tanjug/ video arhiva

Очекујем да ћемо добити пријатељску цену. Она ће сигурно, због енергетске ситуације у свету, бити значајно већа него што је сада, али очекујем да ће бити повољнија него за друге, рекао је у емисији Хит твит на ТВ Пинк.

То очекивање је према његовим речима утемељено и на обећањима које је руска страна давала у разговорима са српским званичницима последњих неколико месеци.

Дачић је истакао и да привилегована цена није повезана само са пријатељским односима Србије и Русије него и са економским односима и заједничким пројектима започетим пре неколико година.

Из претходног уговора који сада истиче, видело се колико је важно да се цена дугорочно уговори. Дугорочно уговарање с Гаспромом је за нас од животне важности, нагласио је председник спског парламента.

Дачић је рекао да, иако ће енергетика свакако бити најважнија тема разговора Александра Вучића с председником Русије Владимиром Путином, она неће бити и једина.

Како је истакао, двојица председника разговараће и о кризи у региону, ситуацији на Косову и Метохији, притисцима на Републику Српску, о чему се према његовим речима разговарало и с руским министром спољних послова Сергејем Лавровом.

Обезбедити права радницима, али не терати инвеститоре

Председник Народне Скупштине изјавио је, коментаришући третман радника у фабрици Линглонг у Зрењанину, да држава мора да обезбеди сва права свим радницима, укључујући страним, али је нагласио да неће терати стране инвеститоре из Србије.

Напротив, треба да их буде што више, јер ћемо тако запошљавати више наших људи, рекао је Дачић.

Он је оценио да је председник Србије Александар Вучић апсолутно у праву када је приметио да некима нису толико битни Вијетнамци, него све што је против Кинеза.

Имали смо резолуцију Европског парламента, где се неко сетио да се брине за квалитет ваздуха у Смедереву и Бору. А што баш тамо? Јер су тамо Кинези, оценио је Дачић.

Он је додао да је важно питање откуд то да Вијетнамци раде у Србији, а одговор је, како је навео, то што у Србији нема дивољно радне снаге.

С друге стране знате ли колико је то саосећање према Вијетнамцима познато у западној историји после напалма и бомби које су им слали? Сада их интеесују њихова права, исто као што се за права радника интересују из неких земаља у које су милиони људи ишли у време Првог и Другог светског рата да раде у логирима, навео је Дачић.

На питање да ли мисли на известиоца Европског парламента за Косово Виолу фон Крамон, одговорио је "наравно".

Био сам у Вијетнаму и Кини и многим источним земљама. То су наше пријатељске земље. Ако постоји неки проблем треба отворено да се решава на политичком нивоу, ако постоји проблем у смислу третмана радника и свега осталог, није спорно да се о томе разговара, навео је Дачић.

Упитао је и зашто западне земље отварају фабрике у овим државама и додао да је лично видео под којим условима раде људи у страним фабрикама у Вијетнаму и Кини.

О локдауну: Тешко да ће се ићи у том смеру

Дачић је позвао људе да се вакцинишу, а када је реч о томе да ли ће у Србији, као у Аустрији, поново бити уведен локдаун, нагласио је да о томе одлучује Кризни штаб, односно Влада Србије, али је оценио да је мало вероватно да ће се то догодити.

Тешко да ће се у потпуности ићи у у том смеру, рекао је Дачић.

Председник парламента и лидер СПС је током емисије ушао и у полемику с публицистом Мирољубом Петровићем, који је рекао да је против вакцинације, да није вакцинисао ни своје двоје деце, а критиковао је и Светску здрваствену организацију, посебно јер није дозволила обдукције код преминулих од корона вируса због могућности ширења заразе.

Ако тражите од мене да верујем да је неко умро од короне, нећу то да прихватим без доказа, рекао је Петровић и додао да верује да је "Бог допустио да се створи ова прича са короном да људи у градовима почну да размишљају шта значи живети у централизовано систему, где људи зависе од хране, струје, воде, грејања".

Дачић је на то одговорио да није Бог то дозволио да се догоди, већ човек и да је човек направио свет онаквим какав није по Богу, због чега је дошло до рађања корона вируса.

Оценио да је ово време смрти, као што је писао Добица Ћосић, као и да је највећи проблем то што су лекари невакцинисани.

Дачић је рекао да је примио три дозе вакцине, а да су неки његови пријатељи који нису желели да се вакцинишу, преминули.

Ово није питање теорије завере, већ спасавања људских живота, рекао је Дачић.

У полемику се укључио и доктор Александар Стојановић, који је рекао да Петровић треба да иде у затвор јер није вакцинисао своју децу и нагласио да Петровић нема одговоре на конкретна питања, већ само теорије завере.

Када је реч о случају "Лечић-Штајнфелд", Дачић је рекао да је против тога да се "баци кофа фарбе на некога, а да не постоје докази или да се било шта у том смислу објављује".

Постоји претпоставка невиности, а то је да нико није крив, док се то не докаже, нити је подигнута оптужница, нити пријава...Видите да је тај наратив обогаћен политицким додацима..., рекао је Дачић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести