Дачић: Од Европског парламента нема текста, са Вучићем сутра о наставку дијалога

БЕОГРАД: Председник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је контактирао представнике Европског парламента, који учествују у међустраначком дијалогу са делом опозиције, али да још нису послали текст о изборним условима што би, како је договорено, требало да учине до 1. септембра.
dacic
Фото: FoNet

Дачић је за Танјуг рекао да је тим поводом, преко Мисије Србије у ЕУ, контактирао европарламентарце имајући у виду да је, како каже, на претхдоном састанку договорено да до 1. септембра предоче одређени предлог текста о којем би се сви учесници дијалога уз посредовање ЕП могли да изјасне до следећег састанка који ће бити одржан 17. и 18. септембра.

"То се може очекивати у наредним данима, али имајући у виду да је 1. септембар за мање од седам дана, за сада нема назнака да је тај текст готов", рекао је Дачић и подсетио је да се истовремено води и дијалог без посредовања Европског парламента који, како каже, веома напредује.

Најавио је да ће сутра разговарати са председником Александром Вучићем о организовању завршних састанака међустраначког дијалога без учешћа ЕП, који би, како каже, требало да доведу до субмилације свега што власт прихвата од предлога опозиције.

"У наредним данима се могу очекивати разговори на ту тему", казао је Дачић.

Нагласио је да је циљ да шест месеци пре одржавања избора сва питања о изборним условима буду затворена и изразио забринутост брзином којом се одвија дијалог уз посредовање европарламентараца, имајући у виду термин одржавања следећег састанка.

"Забринут сам да ли ће бити довољно времена да се дође до квалитетног предлога", рекао је Дачић.

С друге стране, истиче да је задовољан начином на који се одвија међустраначки дијалог и да је власт веома конструктивна и да је давала динамику разговорима, иако је, каже, била под сталним оптужбама да опструише и не жели дијалог.

"Показало се да би, да није било нас који смо давали гас и убрзавали динамику, то трајало још доста дуго", каже Дачић.

Подсетио је да су у више сесија, од којих је на некима учествовао и председник Србије Александар Вучић, размотрена сва питања која се тичу предлога за промену изборних услова, као и да су систематизовани сви предлози и опозиционих и владајућих странака.

"Следећи корак су разговори како би се дошло до текста који би представљао мишљење власти о тим предлозима", навео је Дачић.

Додао је да су ти предлози у границама "онога што се може сматрати да је одрживо" и да имају велику дозу објективности.

"За разлику од неких предлога којима су се чудили и представници ЕП, као што је промена уређивачких тимова на јавним сервисима сваког дана, формирање министарства за изборе… ", казао је Дачић.

EUR/RSD 117.5780
Најновије вести