Дачић: Од понедељка нећу имати шта да радим

БЕОГРАД: Председник Социјалистичке партије Србије(СПС) и председник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је још рано да се говори о кадровским решењима за будућу владу, а да је договор са председником Србије Александром Вучићем да председник Скупштине Србије буде из Српске напредне странке(СНС).
ivica dacic, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

"То ће бити одлучено сутра. У сваком случају, ја од понедељка, први пут од 2008. године, нећу имати шта да радим. До сада сам увек био министар или премијер, а од понедељка ћу бити само шеф посланичке групе СПС", рекао је Дачић ТВ Прва.

Он истиче да из искуства да кадровска решења која се помињу у медијима обично нису та која ће бити.

"Начелно смо разговарали са председником Вучићем, али нисмо спомињали конкретна имена. То ће бити тема будућих састанака, а сада смо позитивно оценили досадашњу десетогодишњу сарадњу и оценили да је у интересу Србије да је наставимо", поручио је Дачић

Он додаје да не зна ни која ће бити његова функција, да ће четири највеће листе на изборима имати подпредседнике Скупштине, као и да ће бити изабран нови генерални секретар Скупштине.

Дачић каже да му је најтежа функција која је обављао била премијерска али да је важно колико је човек посвећен свом послу.

Он сматра да ће нова имати велике задатке и да ће јој бити потребно политичко јединство.

Као један од највећих проблема наводи спољнополитички због рата у Украјини.

"Рат у Украјини за нас то није питање позиције око нашег територијалног интегритета, притисака који се на нас врше да уведемо санкције Русији и да прихватимо за нас неповољна решења за КиМ. То се понекад ултимативно поставља пред Србију", каже Дачић.

Он истиче да Србија није неутрална и да је осудила кршење територијалног интегритета Украјине.

"Викторији Нуленд ми је рекла да САД подржава независност Косова и територијални интегритет Србије без КиМ. Одговорио само јој, а тада сам био министар иностраних послова, да ми је то исто рекао Лавров, да Русија подржава територијални Украјину без Крима", истакао је Дачић и додао да нас терају да се сложимо са ставом Викторије Нуленд, а да осудимо став Лаврова.

"У томе је проблем, што не постоји пакет за Србију. Шта је пакет за Србију и српско питање? На то запад мора да да одговор пре него што Србија предузме даље кораке, јер ниједна држава неће радити на своју штету", истакао је Дачић.

Што се тиче хистерије која је завладала у Хрватској због жеље председника Вучића да посети Јасеновац, Дачић каже да то није ништа ново.

"Сваког дана нам деле лекције како треба да се суочимо са прошлошћу, а када ће се Хрватска суочити са чињеницама из своје прошлости, о Јасеновцу, геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима", запитао је лидер СПС.

Он је нагласио да се део европских вредности која се темељи на антифашизму и да је непримерено да неко неком забрани у 21. веку а нарочиту председнику земље чији су сународноци доживели геноцид посети Јасеновац.

Други део проблема је, наводи Дачић, однос католичке цркве према геноциду и контраверзе око кардинала Степинца који ће можда бити проглашен за свеца.

"НДХ није била марионетска творевина коју је донео Хитлер или Мусолини већ израз жеље хрватског народа. Проблем је што је та жеља била геноцидна. Нико не жели да се суочи са страшним геноцидом према Србима, Јеврејима и Ромима у Другом светском рату", поручио је Дачић.

Што се тиче односа Београда и Приштине, он је рекао да Приштина чим нешто потпише тражи разлоге да то не спроведе.

"Београд жели да се споведе Бриселски споразум, жели да се очува мир на КиМ и јасно је да је Приштина главни фактор нестабилности", поручио је Дачић.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести