Дачић: Одлазак Милошевића у Книн погрешан и у интересу Хрвата

БЕОГРАД: Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је вечерас да је одлука представника Срба у Хрватској Бориса Милошевића да оде на обележевање годишњице Олује била погрешна и да његово присуство у Книну није било потребно српском, већ хрватском народу.
ivica dacic, Tanjug/Tara Radovanović
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Дачић је поновио ранији став да о питањима која се тичу српског народа у целини треба промислити и да се важне одлуке попут одласка у Книн не доносе на такав начин да је, како каже, реч о приватним ставовима појединца или неких странака.

„Шта су Срби тамо славили и шта су добили, и шта ће добити. Да ли су Хрвати изменили свој вокабулар и рекли да је то било етничко чишћење? Нису нити ће рећи", рекао је Дачић гостујући у емисији „Око“ на РТС.

Оценио је да је одлазак Милошевића на прославу „Олује“ покушај рушења српског јединства наводећи да Срби у Србији, Републици Српској, Црној Гори и већински број Срба у Хрватској мисле другачије и да зато та одлука није смела да се донесе на такав начин.

Дачић је на аргументе у јавности да је одлука о одласку Милошевића, потпредседника Владе Хрватске, донета у интересу Срба, поставио питање, ако Срби треба да буду на прослави „Олује“ да би у данашње време добили струју, у каквој онда земљи живе.

„Одлазак Милошевића у Книн није био потребан српском већ хрватском народу. Хрватски амбасадор (Хидајет) Бишчевић је данас рекао да су права Срба у Хрватској већа него права Хрвата у Србији. Да ли ће се сада Срби вратити у Хрватску, да ли ће се учинити нешто на томе“, питао је Дачић.

Поновио је да је реч о погрешној одлуци и да су му се поводом тога јављали представници партнерских држава Србије.

„Зову ме представници партнерских земаља, које смо годинама убеђивали да не треба да иду на прославу ''Олује'' и питају како да они не иду, а представници Срба долазе“, казао је Дачић.

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести