Дачић: Одлука Црне Горе печат на све што је урадила власт Ђукановића

БЕОГРАД: Одлуку да Србија не протера црногорском амбасадора из Београда треба тумачити као добру вољу којом се показује да наша земља не жели на такав начин да решава проблеме у односима са Црном Гором, рекао је данас председник Скупштине Србије Ивица Дачић, уз напомену да заправо и не зна какве проблеме Србија има са црногорским народом.
dacic
Фото: Tanjug

“Никад ти проблеми нису постојали, они су само индуковани са жељом да се неко очува на власти. Зато ме не чуди што је одлука исхитрена. Нису имали кад да чекају, јер да је прошло пет дана не би били у ситуацији да доносе те одлуке”, рекао је Дачић на конференцији за новинаре у парламенту.

Дачић је оценио да је одлука Црне Горе о протеривању амбасадора Србије “пролазна”, јер ће ускоро, како каже, бити изабрана нова влада.

“Ово је печат на све што је урадила администрација Мила Ђукановића до сад. И како се развијала…од српских националиста који су били главни у нападу на Дубровник, па до оних који победу у Првом светском рату сматрају као српску окупацију….Ја можда имам мало другачије мишљење, мислим да се окупација више кретала ка Београду него ка Црној Гори”, рекао је Дачић.

Дачић, који је био и шеф српске дипломатије сматра да је то министарство на челу са минстром Николом Селаковићем донело исправну одлуку у складу са дипломатском праксом, у смислу да наша држава одговори на акт какав је у овом случају донела Црна Гора.

Он је навео да је председник Србије, по његовој оцени, исправног становишта да односи са Црном Гором не треба да зависе од одлазеће администрације Мила Ђукановића и да Србија треба да повуче потез који они не очекују.

“А то значи да повучемо потез који би ишао у правцу јачања односа. Шта сад могу да замере због овакве одлуке Србије?”, упитао је Дачић.

Када је реч о одлуци Министарства спољних послова Црне Горе, Дачић напомиње да би, ако би то тако било, Србија сваки дан требало да протерује неког амбасадора.

“Па чекајте, шта све они говоре о Косову? Није ваљда Мојковачка битка и подгоричка скупштина нешто што је теже него нарушавање територијалног интегритета и суверенитета Србије, односно признавање Косова”, додао је Дачић.

Каже да је очигледно реч о политичком чину и да је пре ускраћивања гостопримства Божовићу, ако неко мисли да је изашао из оквира Бечке конвенције, било других дипломатских потеза који су могли да уследе пре овог.

Дачић је нагласио да је став Србије да жели добре односе са свима у региону и да не жели да користимо било коју појединачну ситуацију за заоштравање односа.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести