Дачић: Оговарање Србије по свету никоме не служи на част  

ВАШИНГТОН: Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је вечерас да веома негативно гледа на изјаве лидера опозиционих странака који у иностранству износе ставове који не дају реалну слику о Србији. 
dacic
Фото: Tanjug (Z. Žestić, arhiva)

Дачић је у Вашингтону, где учествује на Министарској конференцији Глобалне коалиције за борбу против ДАЕСС-а подсетио да је и пре неколико дана упозорио да не треба мешати унутрашње-политичке сукобе и међустраначке односе у Србији са представљањем наше земље у иностранству.

Зато веома негативно гледам на различите изјаве и наступе лидера опозиционих странака Ђиласа, Јеремића и осталих који у иностранству износе ставове о Србији који не одговарају реалном стању, рекао је министар спољних послова.

Додао је да с обзиром да се често налази на међународним скуповима никада оцене какве износи опозиција није чуо од представника међународне заједнице, приметивши да ставови опозиционих лидера не стварају добру слику о Србији и наносе штету националним и државним интересима.

Неопходно је да се у Србији сачува политичка стабилност, то је важно за дијалог који треба да буде настављен с Приштином, то је важно и за будућност Србије, поручио је шеф српске дипломатије. 

Он подсећа да сви представници међународних организација оцењују да је Србија на добром путу и закључује да „оговарање Србије у међународним круговима свакако не може да служи на част било коме“.

Успех борбе против тероризма зависи од сарадње држава

Готово да нема града у свету који није био жртва терористичких аката, оценио је министар спољних послова Србије и истакао да ће успех борбе против тероризма зависити од сарадње држава, односно безбедносних структура, полиција, безбедносних служби.

Дачић је у Вашингтону навео да је Србија спремна да борби против тероризма да веома активан допринос.

Истакао је да је веома битно и то што се председник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп обратио на конференцији јер, каже, то је показало да је борба против тероризма тема која је високо на агенди САД.

Србија је део Коалиције за борбу против ДАЕСС-а. Упозоравамо на то да постоје велики проблеми, нарочито када је реч о регрутовању страних бораца из нашег региона, рекао је Дачић.

Министар спољних послова је подсетио да је територија Косова и Метохије, када се гледа укупан број становника, територија с које је било највише учесника ратова у редовима ДАЕСС-а.

Велику опасност представља то да ће се они вратити у наш регион и да ће се пренети терористичка дејства и на наш регион, истакао је Дачић. 

Каже да, имајући све то у виду, Србија ће наставити са својим активним учешћем у Коалицији за борбу против ДАЕСС-а.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести