Дачић отворио другу конференцију почасних конзула

БЕОГРАД:  Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је данас, на Другој конференцији почасних конзула Србије, да је један од кључних приоритета владе стварање повољног амбијента за бизнис и инвестиције.
Konferencija počasnih konzula Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

Он је позвао почасне конзуле да по повратку у своје земље из Београда наставе да промовишу економске потенцијале и да идентификују нове просторе за сарадњу."Усвојени су нови прописи којима је максимално скраћена административна процедура и дате гаранције за инострана улагања, чиме је значајно унапређена клима за инвестициону сарадњу", додао је. 

Како је навео, Србија је у протеклом периоду за велики број земаља либерализовала визни режим, како би се створио што бољи амбијент и земља учинила примамљивијом за долазак страних туриста, пословних људи и инвеститора. "Од вас очекујемо да након повратка у своје земље, наставите да пружате помоћ нашим дипломатским мисијама у квалитетном промовисању економских потенцијала Србије и у откривању нових могућности за сарадњу", казао је. 

Дачић је захвалио конзулима на ономе што су до сада учинили, као и на ономе што ће учинити, те посебно на њиховој спремности и посвећености да обављају тај значајан посао."Уверен сам да ће Друга конференција дати допринос успостављању тешњих веза и сарадње Србије са земљама у којима вршите важне и захтевне послове и задатке као почасни конзули", навео је шеф српске дипломатије. 

Он је указао да је српска дипломатија активно ангажована на заштити националних интереса, наставку преговора о чланству у Европској унији, остваривању добре сарадње са кључним партнерима на међународној сцени и традиционалним пријатељима широм света. 

“Чланство у ЕУ је стратешки приоритет Републике Србије. Од почетка преговарачког процеса до сада, Србија је отворила 12 поглавља, а током 2017. године, 6 преговарачких поглавља. Надам се да ће током бугарског председавања ЕУ, број отворених поглавља бити знатно већи и да ће се тиме, на прави начин, одати признање Србији и валоризовати напредак који чинимо на нашем европском путу”, рекао је. 

У склопу настојања за очување националних интереса на Косову и Метохији, наставили смо, рекао је, да улажемо напоре у различитим мултилатералним форумима да се свим расположивим дипломатским средствима заштити наш територијални интегритет и суверенитет, као и да се осујете покушаји остваривања чланства такозваног Косова у различитим међународним организацијама. 

Према његовим речима, на том плану позитивни резултати остварени су у Интерполу, Светској царинској организацији, Унеску. “Важно је рећи да смо у томе имали снажну подршку наших пријатеља широм света, у чему сте нам и ви несебично помогли, на чему се, и овом приликом, искрено захваљујем”, казао је Дачић обраћајући се конзулима. 

Истакао је да је Београд у потпуности посвећен дијалогу са Приштином под окриљем ЕУ, те да српске власти очекују да Приштина поштује и испуњава преузете обавезе. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести