Дачић: Пацоли има своје твитове, ја - службене ноте земаља 

БЕОГРАД: Први потпредседник Владе и министар иностраних послова Ивица Дачић саопштио је данас да је још једна земља повукла признање једнострано проглашене независности Косова и Метохије, али да ће име те државе објавити идуће недеље, додајући само да није државе из Африке. 
dacic, tanjug
Фото: Tanjug

Он је, на ванредној конференцији за штампу, казао да је позвао медије како би обавестио да је још једна земља „признала да је погрешила“, и да је поништила признање које се догодило пре шест или седма година. 

То је, према његовим речима, земља која није у Африци, и која је по пвршини пет пута већа од наше. 

„Када будем добио званичну ноту из наше амбасаде, онда ћу објавити име те земље“, рекао је Дачић.

Додао је да су све земље које повлаче признање изложене великом притиску западних земаља. 

Истакао је да су активности које води Србија на плану повлачења признања једностарно порглашене независности Косова тешке, јер нам у тој ствари противник није Приштина, већ западне земље. 

„Не постоји ствар која више смета у овом тренутку западним земљама него што је то повлачење признања Косова“, рекао је Дачић. 

Подсетио је да је прошле недеље у Србији боравио министар иностраних послова Либерије и да је предао ноту о повлачењу признања независности Косова, што је и потврдио, у телефонском разговору председник те земље Жорж Веа шефу српске државе. 

Истог дана, казао је Дачић, амерички и енглески дипломатски представници тражили су хитне састанке и захтевали да Веа прими Беџета Пацолија. 

Указао је да је заменик шефа либеријске дипломатије, албански лобиста, ставио саопштење, на које се позива Приштина да није повучено признање, на сајт Министарства.

„Земље које повлаче признање трпе огромне притиске због тога“, подвукао је он.

Дачић је рекао да њега често питају „ а што вам је толико битно колико земаља је принало Косово“, те да он одговара контрапитањем - „ако није ,што се онда ви толико узбуђујете“. 

Такође је пренео да му је Пацоли, на наставку дијалога у Бриселу, на састанку са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини, рекао: „Немој да ми квариш посао“.

Истакао је да су у Бриселу Албанци тражили да Србије престане са својим активностима на лобирању за повлачење признања. 

Казао је уједно да треба водити рачуна када се преносе твитови Пацолија, јер он не показује ниједан папир, већ само новине из Либерије као доказ да је некад боравио тамо. 

„То што га је примио Веа не значи да су променили одлуку о повлачењу признања Косова. Нека покажу одлуку да су променили. Такође лажу и да Сао Томе и Принципе није повукао признање“, објаснио је он.

Дачић је рекао да он не твитује, већ показује папире, а Пацоли нека покаже папире о томе ко је признао Косово. 

„Обишао сам пола света а земље не могу да нађу папире о признању. Чуде се и не знају када је ко признао Косово. Египат, на пример, нема писмени папир да је признао Косово“, казао је он. 

С тим у вези Дачић је показао ноту добијену од Сао Томе и Принципе, која датира од 7. јануара 2013. у којој се каже да председник Републике у складу са својим надлежностима које има изјављује да Демократска Република Сао Томе и Принципе није спровела поступак признања суверености Косова. 

„Могуће да Пацоли није добио тај документ, па ко комуницирфа са њим нека му проследи. Пет годиан се Сао Томе и Принципе у Приштини води на листи земаља које су признале једнострану проглашену независност“, додао је он. 

Дачић је указао да постоји нота о повлачењу признања Косова од Суринама од 30. октобра 2017, затим од Гинеје Бисао од 21. новембра 2017, Бурундија од 15. фебруара, и Либерије од 20. јуна. 

„Зато што када објавим да је нека држава повукла признање Косова она бива изложена притисцима западних дипломата, данас то нећу рећи. Нека до понедељка или уторка сами истраже о којој земљи је реч. Нека обилазе свет“, поручио је Дачић. 

Он је додао да је јуче пристигла нота те државе, и да ће сачекати понедељак или уторак званичну ноту, која ће доћи у најближу нашу амбасаду. 

Рекао је да су ноте по Бечкој конвенцији начин дипломатске комуникације, а не нека писма. 

Такође је подвукао да „ствар“ није никако готова око признања Косова, рекавши да најјаче земље света, не рачунајући западне, нису признале Косово, а међу њима и четири из ЕУ. 

„Ја нажалост сада морам да кријем где идем. Десило ми се да сам кренуо у Казахстан и у ВИП салону ми је пришао један човек који је рекао да је рођени брат Пацолија. Када сам се враћао из Казахстана поред мене седео је други ''рођени брат'' Пацолија. Ми ништа не радимо што није у интересу наше земље и наставићемо са нашим дипломатским актвностима“, поручио је он. 

Америчком албанском лобисти Енгелу, који је, према његовим речима, зарадио милионе долара из албанских фондова, поручио је да Србија не лазе, да има документа, и да независност Косова није неповратан процес. 

„Јесте неповратан, али на другу страну. Боље би било да прихвате компромис, да не остане на крају да их признају само Албанија, САД и Велика Британија“; подвукао је Дачић. 

Захвалио се председнику Србије Александру Вучићу што подржава ове активности, додајући да су оне од кључног значаја за нашу преговарачју позицију, јер показују да ствар није изгубљена. 

Србија, према његовим речима, је спремна на компромис, и позвао оне који стално нестсо критикују изађу са тим шта би био договор или компромис. 

„Ја сам био храбар и рекао шта мислим. Лако је некоме да прича и баца клетве а да не предлаже ништа што је реално“, нагласио је он. 

Осврнуо се на изјаву амбасадора САД у Србији да је ово кључна година за решење косовског питања и позвао га да Вашингтон изврши притисак на Приштину, изразвши уверење да ће их послушатри. Дачић је изнео очекивање да ће у наредних неколико месеци број земаља које су признале Косово пасти испод 100, додајући уједно да је 116 које Приштина наводи као земље које су их признале - „фатаморгана“, прича за унутаршњу употребу. 

Упитао је, с тим у вези, што се Косово није кандидовало за УНЕСКО, додајући да нису имали довољно гласова. 

Даље је рекао да је важна активност на лобирању, јер Косово може да се кандидује да постане чланица УН, а то може да спречи Русија ветоом, а ако то не уради, онда је битан сваки глас. 

„Науру има 15.000 становника, али има исти глас као Кина, а признао је Осетију и Абхазију, али и Косово“, рекао је он додајући да њима нису мотив принципи, и да је због тога Пацоли рекао да му не квари посао. 

EUR/RSD 117.1199
Најновије вести