Дачић: Показали смо да нам је стало до добрих односа са Хрватском

ДУБРОВНИК: Доласком у Дубровник, на скуп процеса сарадње у југоисточној Европи, председник Александар Вучић и ја смо показали да нам је стало до добрих односа са Хрватском и да је важно дефинисати која питања су ствар прошлости, којим питањима треба да се бавимо сада и у будућности, изјавио је данас шеф српске дипломатије Ивица Дачић.
Ivica Dačić, Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

"Важно је да се добар тренд у нашим односима, који је настао сусретом председника Вучића са председницом Хрватске Колиндом Грабар Китаровић, њеним доласком на инаугурацију и доласком председника Вучића у Дубровник, да тај тренд буде настављен и да то искористимо за будућност наших односа са Хрватском", рекао је Дачић.

Он је навео да је данас на уводном панелу Дубровачког форума истакао неколико питања.

"То је да треба сви заједно да будемо спремни на то да тражимо заједничке интересе у региону, да не треба у свакој идеји тражити неке скривене намере па да се онда плаше тога да је ово нека замена за ЕУ или формирање неке нове државе, већ треба да тражимо заједничке интересе - какав интерес има овај регион у односу на Брисел, Вашингтон, Москву или неке друге регионалне или светске силе", казао је Дачић.

Такође је нагласио важност постојања састанка који би се бавио трилатералним односима између Босне и Херцеговине, Србије и Хрватске.

"Важно је и добро је да постоји што више оваквих састанака, да постоји дијалог и да се оставља што мање простора за кризне и инцидентне ситуације", закључио је шеф српске дипломатије.

Идеја ЕУ је бенседин за наш регион

Идеја ЕУ је бенседин у односу на тензије које постоје на Западном Балкану и не само у Западном Балкану, већ у целом региону, изјавио је данас министар спољних послова Ивица Дачић.
"Свуда се полако преиспитује улога и начин функционисања ЕУ.

На Балкану је тај ниво поверења и жеље да се уђе у ЕУ и даље веома висок. Зашто? Говорио сам у Хрватској да се код нас лек који се највише пије за смирење бенседин. Идеја ЕУ је бенседин у односу на тензије које постоје на Западном Балкану и не само у Западном Балкану, већ у целом региону", казао је Дачић.

 

Вучић, Тачи и Могерини о формату дијалога

Председник Александар Вучић, Хашим Тачи и висока представница ЕУ Федерика Могерини разговараће наредних дана о модалитетима, о формату дијалога између Београда и Приштине, изјавио је данас шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

"О наставку дијалога ће разговарати председник Вучић и Тачи заједно са Федериком Могерини. Разговараће о модалитетима, о формату, али у овом тренутку сигурно да ће се сачекати формирање владе (у Приштини) када је реч о дијалогу у најширем смислу", казао је Дачић у Дубровнику.

Када је реч о Косову, навео је он, наравно да свако то гледа са свог аспекта. 

"Они покушавају да један део своје кривице који имају, а то је да не остварују оно што је прописано Бриселским споразумима, пребацују на неке опште проблеме, после очекујемо да они реализују оно што смо се договорили у Бриселу, то пре свега значи да се формира Заједница српских општина", рекао је Дачић.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести