Дачић: Република Српска и Срби у БИХ за Србију најважнији

БАЊА ЛУКА: Питање Републике Српске и српског народа у БиХ за Србију је питање од националног значаја број један, изјавио је данас у Бањалуци министар спољних послова Србије Ивица Дачић. 
dacic, tanjug
Фото: Tanjug

"За нас је питање Републике Српске и положаја српског народа у РС и у БиХ у овом тренутку свакако питање од националног значаја број један, јер, без било какве намере да дестабилизујемо овај простор, сматрамо да је то веома важно национално питање, чак важније од неких других, за које стално говоримо да су срце Србије, да је то душа, основа неке небеске Србије", рекао је Дачић на заједничкој конференцији за новинаре с председником РС Милорадом Додиком. 

Дачић је рекао и да нема никаве дилеме око тога да је у Србији то питање национално питање број један и поновио да Република Српска има подршку Србије.

Србија нема намеру да угрози ни БХ ни РС и нормално је да води рачуна о свом народу који живи у РС, рекао је Дачић и апеловао на све да не забораве да је РС само једна и да сви морају да воде рачуна о њеном опстанку и будућности и односима са Србијом.

Према његовим речима, Србија је спремна да потпише и споразум о специјаним везама са ФБХ, иако они нису спремни на то.

Дачић је оценио да прошле недеље одржана заједничка седница Влада Србије и РС у Требињу представља континуитет успешне сарадње и заједничког рада на важним пројектима.

Он је најавио да ће државни врх Србије доћи у Бањалуку 17. септембра када у Републику Српску стиже министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

Председник РС Милорад Додик поновио је да РС Србију посматра као гарант Дејтонског споразума. 

"И веома је важно да су политички ставови изражени по том питању везано за поштовање слова Дејтонског споразума основа за наше активности", рекао је председник РС.

Он је рекао да сарадња није исклучиво везана за политичку сферу и оценио да постоји висок степен сарадње двеју влада.

"Срби у Републици Српској и Србији један су народ", рекао је Додик и навео да је за Српску питање границе, актуелно ових дана, формално. Додао је да реч граница ипак "штрецне и изазове нелагоду" код српског народа, иако је они као такву не доживљавају.

Додик је као недопустиво оценио то што питање граница још није решено између БиХ и Србије. 

Додик је захвалио Влади Србије за средства поклоњена Српској и најавио да ће у Источном Сарајеву у септембру бити отворена Болница "Србија".

Додик је додао да ће Србија и њен председник Александар Вучић домовима здравља у РС тада поклонити шест амбулантних возила.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести