Дачић: Са Косова протерани Срби, не Албанци

БЕОГРАД: Први пут се у историји дешава да терористи који су протерали један народ оптужују државу за геноцид, рекао је министар спољних послова Ивица Дачић поводом најава из Приштине да припремају нацрт документа којим би Србију оптужили за геноцид.
dacic, tanjug
Фото: Tanjug/D.Kujundžić, arhiva

"Лидери у Приштини су потпуно изгубили компас. Са Косова и Метохије су протерани Срби, а не Албанци", рекао је Дачић за Спутњик.

Он је додао да су изгледа албански лидери у толикој паници због политицких пораза на сваком кораку, али и специјалног суда за ратне злоцине пред којима треба да одговарају вође тзв. ОВК, да више не знају шта чине. 

"Свакако, ова такозвана резолуција неће имати никаквог ефекта. Мало се само играју", рекао је Дачић додајући и да "очигледно да приштинском лудилу нема краја, јер потезе које повлаче више нико у свету не може да разуме".

Министар истице и да су поред суманутих такси које је Приштина увела, и ови нови потези јасан показатељ да њима није стало ни до преговора ни до компромиса:

"Не знам где ће стићи овим путем, али то би сами требало да размисле. Србија има јасну политику и од ње неће одступити“, закључио је Дачић.

Како наводи Спутњик, ад хок комисија косовске скупштине припрема нацрт резолуције којом ће од власти у Београду затражити да „признају поцињен геноцид“ на Косову и Метохији током 1998-1999. године.

У нацрту се наводи потреба да у Београду сарађују како би казнили криминалце и надокнадили нацињену штету.

Нацрт резолуције, наводи „Коха диторе“, садржи цињенице о наводним српским злоцинима.

Председник привремених приштинских институција Хашим Тачи поново је пре неколико дана опужио Србе да су наводно почиили геноцид на Косову током последњих сукоба, пренела је приштинска Коха.

Тачи је изразио уверење да ће на предлог председника парламента, Кадри Весељија, у парламенту ускоро бити донета "резолуција која ће осудити тај геноцид И затражити правду за његове починиоце".

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести