Дачић: Са САД да унапређујемо односе, не да расправљамо о Венецуели

БЕОГРАД: Приоритет Србије је да развија и унапређује билатералне односе са Сједињеним америчким државама, а не да расправља о кризи у Венецуели, каже шеф српске дипломатије Ивица Дачић.
dacic, tanjug
Фото: Tanjug/D.Kujundžić, arhiva

Он је, реагујући на изјаву америчког амбасадора у Србији Кајла Скота да је Србија на погрешној страни историје када је реч о њеном односу према кризи у Венецуели, рекао да амбасадор САД не треба да се бави тим питањем и да се свака држава води својим интересима. 
"Нама је приоритет да развијамо билатералне односе са САД, а не да расправљамо о Венецуели. Свака земља има своје интересе", рекао је Дачић за ТВ Пинк.

Шеф српске дипломатије каже да би и он могао да пита да ли су САД данас на правој страни историје када подржавају независно Косова, које је настало на лажима и злочину.
Подсећа да су Србија и САД биле на истој страни током Првог и Другог светског рата, а да су американци сада подржали оне против којих су се тада заједно борили.

"Албанци су у Првом светском рату подржавали турску империју, а у Другом светском рату су били на страни Хитлера. Шта ми да причамо о правој страни, али свако утврђује своје интересе", рекао је он.
Дачић додаје да је Венецуела пријатељска земља која је увек гласала за Србију у међународним организацијама. Да ли би било морално да ми сада кажемо 'баш нас брига за Венецуелу'? Нека распишу изборе", рекао је Дачић.

Подсећа да је заменик премијера привремених приштинских институција и министар спољних послова Беџет Пацоли рекао да Приштина подржала опозиционог политичара Хуана Гваида, који се прогласио прелазним председником Венецуеле.
"Да ли и Србија треба да подржи Гваида, кога је Приштина подржала, па да сутра дођемо у ситуацију да Венецуела призна Косово? Нећемо ваљда да радимо против својих интереса", закључио је Дачић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести