Дачић: Седница СБУН у знаку напада на север КиМ

ЊУЈОРК: Седница Савета безбедности Уједињених нација о ситуацији на Косову је протекла у знаку напада безбедносних снага Косова на север КиМ, изјавио је за Танјуг министар спољних послова Србије Ивица Дачић.
Dacic Ivica/Fonet
Фото: FoNet

Он је након седнице истакао да се највише говорило о хапшењу и питању имунитета припадника Унмика.
"Без обзира на политичке разлике, све чланице СБ УН, укључујући и генералног секретара Антонија Гутереша најоштрије су осудиле нарушавање имунитета припадника Унмика", рекао је Дачић у изјави за Танјуг.

Шеф српске дипломатије изјавио је, по питању односа према припадницима УНМИК-а, да су пребијање, малтретирање и непоштовање одлуке о имунитету нешто што УН не прихватају.
Како каже, многе земље су још једном истакле да је препрека за наставак дијалога укидање такси и веома јасно су тражиле да их Приштина одмах укине.
Министар наводи да је позвао међународну заједницу, чланице СБ и КФОР да обављају свој посао у складу са Резолуцијом 1244.

"Поделио сам информације које ми имамо - да Приштина припрема напад на север Косова и да КФОР мора да дефинише став да ли хоће или не да брани Србе. Уколико неће, то поставља нову политичку и безбедносну ситуацију и ствара велике проблеме и тај 'ратни пожар' може да захвати цео регион. Надам се да до тога неће доћи"', рекао је Дачић.

Он је поново нагласио да је Србија спремна да настави дијалог и да ће он бити настављен што је пре могуће уколико Приштина укине таксе.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести