Дачић: Споразум из Вашингтона треба паметно искористити

БЕОГРАД: Министар спољних послова Ивица Дачић каже да је економски споразум из Вашингтона значајан споразум за Србију и њену међународну позицију и да га треба само паметно искористити.
i
Фото: Youtube Printscreen

Он је навео да смо "ми мајстори" да сами себи правимо проблеме и извргавамо руглу нешто о чему многе земље могу само да сањају, а то је да имају заинтересованост САД да учествује у решавању било каквих проблема.

"Многи људи не разумеју о чему се ради. Питање КиМ није на листи приоритета наших грађана, али када неко чачне то питање, онда оно постаје главно", рекао је Дачић за ТВ Хепи.

Он је још једном поновио да економским споразумом у Вашингтону није дошло до промене што се тиче статуса КиМ, да је десета тачка тачка која се тицала међусобног признања избачена, а да су разговори настављени.

"Ми смо то одбили, а састанак није прекинут већ су настављени разговори. Економски смо на добитку. Треба да нађемо најбољи прилаз за питања која су уметнута у споразум, како да од тога немамо штету, као што је суспензија мораторијума на повлачење признања", нагласио је Дачић.

Приштина се обавезала да се у наредних годину дана неће кандидовати за чланство у међународним организацијама, а Београд да неће радити на повлачењу признања.

"Као што они неће радити на чланству, тако нећемо ни ми", рекао је  шаљиво Дачић и додао да Београд не може забранити уколико нека земља жели да повуче признање, али ни обрнуто да призна Косово.

Као пример навео је најаву да ће Израел да призна Косово и додао да то неће пореметити однос снага у Савету безбедности УН, где приштинској страни за двотрећинску већину треба 97 гласова, а Приштина има 91 глас.

Министар не очекује да ће доћи до великих промена уколико после избора дође до промена на челу америчке администрације, да ће све администрације бити заинтересоване да се то питање реши.

Питање међусобног признања у Вашингтону уметнуто је, како је навео, да би се показало Албанцима да и њих неко уважава.

Све што се дешавало у Вашингтону, појашњава, окренуто је предстојећим изборима у САД, те су због тога наметнута и питања Блиског истока.

"Важно је било да се покаже да Доналд Трамп има међународни утицај", навео је он и додао да је Израел кључно питање за САД и да им је циљ да имају што више амбасада у Јерусалиму.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести