Министар: Србија подржава јединствену Шпанију

БЕОГРАД: Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да Србија чврсто подржава територијални интегритет и суверенитет Шпаније, као и њено јединство, додавши да је Шпанија један од највећих пријатеља Србије.
Dačić u Saragosi foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

Замолио бих све политичке факторе да се не играју тим питањем, рекао је Дачић након отварања изложбе којом се обележава 70 година Уницефа у Србији.

Дачић је додао да су се у нашем случају показали двоструки стандарди и да је у Шпанији, као и код нас, реч о једностраним потезима “који нису у складу са Уставом и централном влашћу и као такви представљају кршење међународног права”.

Мени је интересантно како су неки политичари из Србије отишли у Барселону, а нису отишли у Бањалуку када се причало о референдуму. То је непринципијелно, рекао је Дачић, алудирајући највероватније на ЛСВ чији је лидер данас у Барселони.

Дачић је још једном истакао да став Србија има исти став, као и да је упозоравала да сценарио “који се десио нама може да се деси свакој земљи на свету”.

Ако нема међународног права, нема ко да нас штити и све зависи од љубави великих сила, а то је врло релативна категотрија, навео је Дачић. 

Шпанија је једна од пет држава-чланица ЕУ које нису признале једнострано проглашену независност Косова.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести