Дачић: Србија се никада није мешала у унутрашња питања ЦГ

БЕОГРАД: За разлику од Раме, Харадинаја и других албанских политичара, као и муслиманских лидера, Србија, па ни њен председник Александар Вучић, ниједном се нису мешали у унутрашња питања Црне Горе, изјавио је шеф српске дипломатије Ивица Дачић поводом оптужби које је председник Црне Горе Мило Ђукановић изнео на рачун српског председника и Србије.
ivica dacic, Tanjug/Tara Radovanović
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Није Вучић позивао грађане Црне Горе за кога да гласају, већ Рама и остали, а то онда, по Милу Ђукановићу, није мешање у унутрасње ствари. Србију питање власти у Црној Гори не интересује, интересују нас само права и слободе српског народа кога у Црној Гори има око 29 одсто, као и положај Српске православне цркве, чија имовина и светиње су били мета напада црногорске власти, рекао је синоћ Дачић за Танјуг.

Он је истакао да је то легитимно право Србије по свим међународним конвенцијама.

А све с циљем да српски и црногорски народ живе у миру и братској слози као што су вековима зивели. Срамотно је да Мило Ђукановић напада Србију и Александра Вучића за мешање у унутрашње ствари Црне Горе, док се он најдиректније умешао у унутрашње ствари Србије, признавши Косово, додао је Дачић.

Српски министар је нагласио и да је време да Ђукановић престане да плаши Црну Гору наводним српским хегемонизмом, додајући да је та тактика пропала на изборима.

Пре 30 година Мило Ђукановић је изјавио да се поноси српским пореклом и црногорском државношћу, да ли је лагао тада или лаже сада?, рекао је Дачић, додајући да је "то питање за народ и грађане Црне Горе".

Једино што Србија не да јесу лажи о наводном мешању Србије и Вучића и великосрпској политиици. На крају, зашто Ђукановићу смета, како он каже, великосрпски троугао Београд, Бањалука и Подгорица, а не смета му, чак га и подржава, великоалбански четвороугао Тирана, Приштина, Скопље и Подгорица? Свима је то изгледа јасно зашто, поручио је Ивица Дачић.

Ђукановић је у синоћ објављеном интервјуу за Њузмакс Адриа оптужио Вучића за јаку медијско-политичку агресију Београда, јер је, како тврди, српски председник "давао јаку подршку великосрпском национализму у Црној Гори".

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести