Дачић: Србија жели да унапређује односе са Перуом

ЛИМА: Жеља и опредељење Србије је да са Перуом настави и унапређује односе у свим областима од обостраног интереса, изјавио је министар спољних послова Србије Ивица Дачић на церемонији свечаног отварање конзулата Србије у Лими.
daccicj_peru_izj2
Фото: Танјуг (Видео)

"Билатерални економски односи остају један од главних облика сарадње и представљају област са великим потенцијалом за унапређење. Заједнички је оцењено да постоји простор за интензивирање економске сарадње, пре свега у области пољопривреде и наменске индустрије, као и за реализацију сарадње у оквиру Пацифичке алијансе", рекао је Дачић, поздрављајући почасну српску конзулку Кармен Роса Каруанђу Уртадо.

Истакао је да народи двеју држава негују пријатељске односе и подсетио да дипломатски односи трају још од пре Другог светског рада, а да су обновљени 1967. године.

"Перу је био један од најзначајнијих политичких и економских партнера СФРЈ у Латинској Америци, а пријатељски односи потичу из времена блиске сарадње у оквиру Покрета несврстаних. Република Перу спада међу земље са богатом традицијом и дугом историјом, која ће 2021. године прославити јубиларну годишњицу - 200 година од стицања независности", рекао је Дачић.

Почасни конзулат Србије у Лими ће, наводи Дачић, у значајној мери допринети успостављању и развијању привредне сарадње међу партнерима са српске и перуанске стране, посебно имајући у виду, како каже, повећано интересовање перуанских компанија за улагање у Србију.

"Хтео бих да нагласим да ће отварање конзулата у Лими дати додатни импулс интензивирању и проширењу сарадње Србије и Перуа, а посебно у области трговине, инвестиција, туризма, културе, образовања, науке и технологије. Активности почасног конзула ће бити усмерене на даљи развој привредних и културних веза, посебно кроз сарадњу региона и градова две државе, а у интересу унапређења међудржавних односа и свестране сарадње", изјавио је министар.

Подсећа да институција почасних конзула у Србији има богату традицију и значај у дипломатско-конзуларним односима. 

"Србија данас има 75 почасних конзула у иностранству. Претежно су то представници из пословног света, угледни адвокати, лекари, професори, културни радници, као и припадници других професија. Сви су по правилу високообразовани и цењени у својим срединама и који су на добровољној основи и са најбољим намерама прихватили да обављају ову одговорну функцију", рекао је Дачић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести