Дачић: Србија ће настојати да буде одговоран партнер ОАД

МЕДЕЉИН:  Први потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да ће Србија настојати да заокружи своје присуство у региону Организације америчких држава кроз успостављање сарадње, јачање постојећих и успостављање дипломатских односа тамо где их још увек нема. 
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić na zasedanju OAD-a  Foto: Tanjug/video
Фото: Министар спољних послова Србије Ивица Дачић на заседању ОАД-а Фото: Танјуг/видео

"Уверени смо да постоје значајни потенцијали за то", рекао је Дачић на 49. заседању Генералне скупштине Организације америчких држава (ОАД) у Медељину, у Колумбији.

Он је истакао да је Србија, иако географски удаљена, у државама Западне хемисфере и њеним регионалним организацијама препознала истоветност фундаменталних принципа и вредности на којима заснива своју спољну политику.

Дачић је рекао да су то на првом месту односи и сарадња на свим нивоима, а пре свега поштовање основних принципа Повеље УН, односно поштовање међународног права, суверенитета држава, људских права, мирољубива коегзистенција, демократија, сарадња и солидарности.

Он је указао на сарадњу Србије с регионалним организацијама Западне хемисфере, која је почела још 2002. године стицањем посматрачког статуса у ОАД, а временом се употпуњује сарадњом и у оквиру организација као што су Карипска заједница и заједничко тржиште (ЦАРИЦОМ), Асоцијација карипских држава (АЦС), Систем за централно-америчку интеграцију (СИЦА) и Пацифичка Алијанса.

Препознајући кључни значај ОАД-а на плану јачања регионалног дијалога у областима демократије, мира, људских права, безбедности и одрживог развоја, Србија је 2010. године одлучила да оснажи пријатељску сарадњу и успостави обострано корисно партнерство закључивањем Меморандума о разумевању са Генералним секретаријатом ОАД-а, у коме су ближе дефинисани облици наше узајамне сарадње, подсетио је он.

"Србија поздравља спремност ОАД-а да ојача дијалог с државама посматрачима, јер то доприноси бољем међусобном разумевању и јачању сарадње засноване на заједничким вредностима и интересима, посебно када је у питању суочавање са актуелним изазовима, који захтевају глобални одговор, размену искустава и солидарност", рекао је министар, саопштило је Министарство спољних послова . 

"Србија је препознала важност сегмента интегралног развоја Интерамеричког система, намењеног пре свега најрањивијим државама Западне хемисфере, и настојала је да учествује у програмима као што су пројекти из области развоја туризма и предузетништва, али и пројекти на плану образовања од најранијег детињства", рекао је Дачић.

Поред пројеката у оквиру ОАД-а, Србија је омогућила студентима из једног броја држава Латинске Америке и Кариба да студирају на Универзитету у Београду, а спремна је и да и у наредном периоду подржи програме ОАД-а који директно утичу на побољшање услова живота грађана овог дела света.

Према његовим речима, комплексност савремених изазова, посебно у домену људских права, безбедности, борбе против организованог криминала, климатских промена и другог захтева континуирани дијалог и размену искустава партнера на регионалном и мултилатералном нивоу како би се пронашла оптимална и свеобухватна решења ових проблема. 

"Србија ће настојати да буде управо такав, одговоран партнер Организације америчких држава", закључио је Дачић.

Дачић из Колумбије одлази у Панаму где ће присуствовати инаугурацији новог председника, а потом ће посетити Перу, где ће бити одржан самит Пацифичке алијансе.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести