Дачић: Свим жртвама Јасеновца дугујемо незаборав и истину

БЕОГРАД: Свим жртвама Јасеновца, које нису само Срби, данас дугујемо незаборав и истину, изјавио је председник Скупштине Србије Ивица Дачић поводом Дана сећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава у Другом светском рату нагласивши да је јасеновачко страдалништво убележено у темеље српског идентитета.
dacic
Фото: Youtube Printscreen

Дачић је на седници Скупштине Србије на којој су посланици усвојили ребаланс буџета за 2021. годину, подсетио да се на данашњи дан обележава сећање на 22. април 1945. године када су голоруки логораши извршили херојски пробој усташког логора Јасеновац са циљем да преживи макар један да исприча истину.

Наводећи да је од хиљаду логораша из самоубилачког пробоја преживело само 80, Дачић је навео да јасеновачки логораши нису имали среће да буду ослобођени као логораши у Аушвицу 27. јануара 1945. године.

Председник Скупштине подсећа и да је овог априла тачно 80 година од успостављања првих логора смрти у НДХ и каже да су они најбољи приказ онога што је било планирано усташко коначно решење, а то је, каже, геноцид над децом.

"НДХ је једина имала специјализоване логоре за децу. Само због греха што су Срби били су изложени једном од најмонструознијих геноцида усташке идеологије, која је поред нацистичке била једна од најсмртоноснијих идеологија 20. века", казао је Дачић.

Додао је да ће са највишим државним руководством, пре свега председником Александром Вучићем, почети да ради на озбиљном прилазу у вези с доношењем државних аката тим поводом.

Наводи да је за доношење тих аката, којима би се одредио термин геноцида и уопште да би један такав документ био на дневном реду неопходно да се све то добро проучи.

"Имамо одговорност према прошлости, али и обавезу према садашњости и будућности", закључио је председник Скупштине.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести