Дачић: Трговински рат Приштине је последица некажњавања

БЕОГРАД: Суочавамо се са "трговинским ратом", изјавио је шеф српске дипломатије Ивица Дачић поводом најновије мере Приштине да повећа таксе за производе из Србије за сто одсто и оценио да је до тога довела и политика некажњавања такозваног Косова.
dacic, tanjug
Фото: Tanjug

Дачић је рекао да је ситуација тешка јер су, каже, мере донете да би се испровоцирала тешка политичка ситуација и реакције, као и да би се принудила међународна заједница да прихвати све њихове захтеве.

"Ово није проба за Србију, него за ЕУ, међународне организације, али и за велике силе. Они (Приштина) не иду ни у ‘тоалет’ ако не питају неког са запада“, рекао је Дачић за ТВ Пинк.
То је акт непријатељства, додао је.

 Приштина, према Дачићевој оцени, има стратегију на који су навикли, а то је да доведу западне земље пред свршен чин и да својим једностраним актима доведу до такве ситуације да извуку највше што могу, јер им се, како истиче, жури.
"Не могу да уђу у међународне организације, неће добити визну либерализацију, не могу да натерају Србију да призна Косово, а смањује се број земаља које су их признале. Пре три године фалило им је осам гласова да добију двотрећинску подршку у Интерполу, а данас 36 гласова. У целој тој ситуацији на делу су претње и примена силе", истакао је министар.

Каже и да политика некажњавања Косова доводи до тога да они "са десет одсто прелазе на сто одсто".
Дачић је рекао да очекујемо да одговорност преузме међународна заједница и навео да је у питању њен кредибилитет.
Како је рекао то што је предузела Приштина је мера очајника који нема шта више да предузме - то нису мере него објављивање рата Србији на економском плану.

Поручио је и да је јасно да су после гласања у Интерполу сви добили поруку да се ништа не може урадити без разговора са Србијом.
Према његовим речима председник Србије је спреман за наставак дијалога, али се поставља питање о чему уопште да се прича у овим условима.
Министар спољних послова је рекао и да се може замллсити шта би било када би Србија увела некоме такве таксе, рецимо Хрватској од 100 одсто и додао да би реаговао и СБ УН.

Дачић је присуствовао састанку у Председништву Србије где се шеф државе Александар Вучић састао најпре са амбасадорима Русије и Кине, а потом и са амбасадорима земаља Квинте.

Председник Вучић је, каже Дачић, сазвао састанке да би упознао амбсадоре са тежином ситуације и мерама из Приштине против Србије за које, како додаје, нико не може да каже да спадају у ред економских мера.

EUR/RSD 117.5937
Најновије вести