Дачић: Турска за поштовање раније потписаних споразума с Приштином

АНКАРА: Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да му је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган, на данашњем састанку, обећао да ће Анкара наглашавати Приштини да је неопходно поштовање договора и раније потписаних споразума.
d
Фото: Tanjug/video

Дачић је истакао да није реално очекивати да ће Турска променити став о статусу Косова и Метохије, али да је за Србију важно да се сачува мир, да не буде инцидената.

Шеф српске дипломатије рекао је новинарима да је састанак са председником Турске, као и са свим осталим званичницима, протекао у атмосфери изузетно добрих односа две земље.

Идемо ка томе да спољнотрговинска размена, са садашње две и по милијарде, буде и више од пет милијарди евра. Бројне су инвестиције Турске у Србији и значајно је њихово учешће у инфраструктурним пројектима, казао је Дачић.

Навео је да је можда и највеће достигнуће то што смо једни другима партнери и да Србија и Турска нису проблем у региону.

Дачић је истакао да је циљ да Србија, упркос притисцима из Европске уније, сачува безвизни режим са Турском.

Навео је и да ће ускоро заживети споразум о путовањима уз личну карту.

Споразум је потписан и сада не можемо да идемо корак назад, истакао је Дачић.

Састанком с председником Турске и претходно са министром спољних послова те земље, завршена је Дачићева службена посета Турској.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести