Дачић у Бриселу: Нећемо преко црвених линија

БРИСЕЛ: Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је у Бриселу да је договор у Охриду у оквиру дијалога Београда и Приштине веома значајан и да је део свеукупног напора Србије на нормализацији односа са Приштином.
1
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Шеф српске дипломатије је у изјави новинарима поновио да нема пристанка на нешто што би било изван црвених линија Србије.

Договор је веома значајан, он је део нашег свеукупног напора, који већ 10 година улажемо у то да радимо на нормализацији наших односа са Приштином. И то је само то, ништа више, изјавио је Дачић, који у Бриселу учествује на Међународној донаторској конференцији за погођене у недавним розорним земљотресима у Турској и Сирији.

Дачић је нагласио да је Србија пажљива при формулацијама и да жели нормализацију.         

Сматра да је договор из Охрида у том смислу добар и да ако га се сви буду придржавали може допринети нормализацији и смиривању тензија.

И у самом тексту стоји да стране различито мисле о статусном питању. Какво онда признање? Са друге стране сте јасно чули и од председника Александра Вучића и од премијерке Ане Брнабић и од мене да смо се ми сагласили да имплементирамо оно што смо се договорили до наших црвених линија. То је међусобно признање и нема чланства у УН, напоменуо је министар спољних послова.

Дачић је истакао је да је Србија успела да заштити националне и државне интересе и да је то важан импулс за даље евроинтеграције.

Додаје да ће ЗСО постати део правног система ЕУ, односно да ће њено спровођење бити обавезујуће за Приштину.

Србија шаље 1,5 милиона евра помоћи Турској и Сирији

Министар спољних послова рекао је да је Србија определила додатну помоћ Турској и Сирији, после катастрофалних земљотреса почетком фебруара, од укупно 1,5 милиона евра, по 750.000 евра за сваку земљу.

Шеф српске дипломатије је на, пленарној седници у оквиру донаторске конференције, рекао да је Влада Србија у првим данима трагедије формирала оперативни тим за координацију хуманитарне помоћи, како би помогла народу Турске и Сирије. 

Како је истакао, Влада Србије је до сада упутила 2,8 милиона евра за Турску и 2,98 милиона евра за Сирију.

"Поздрављамо иницијативу ЕУ и Шведске и користим ову прилику да породицама настрадалих пренесем изразе саучешћа. Делимо бол са онима који су изгубили своје најмилије, а јасно је да наша солидарност у изразима пијетета и саучешћа није довољна. Због тога је Влада Србије издвојила додатна средства за две земље од укупно 1,5 милиона евра, по 750.000 евра за сваку", истакао је Дачић.

Навео је да помоћ Србије неће престати са овим и да смо спремни да наставимо да пружамо подршку.

"Овакви догађаји нам служе као подсетник да само заједно можемо да пружимо адекватне одговоре на глобалне изазове. Европско јединство је у овим околностима веома важно", закључио је шеф српске дипломатије.

EUR/RSD 117.1709
Најновије вести