Дачић у Индији одржао предавање, задовољан посетом, сутра у Непалу

БЕОГРАД: Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић одржао је, током своје званичне посете Индији, предавање на угледном Индијском савету за међународне послове, на тему "Србија у региону, Европи и свету", које је уживо преношено путем видео линка.
1
Фото: Tanjug

Министар Дачић је том приликом многобројне угледне представнике индијских и страних дипломатских, академских и интелектуалних кругова упознао са актуелним тренутком у региону Западног Балкана и регионалном сарадњом, процесом приступања Србије Европској унији, ситуацијом на Косову и Метохији. 

У години у којој обележавамо 70 година успостављања дипломатских односа са Индијом, шеф српске дипломатије се осврнуо на дугу традицију пријатељских односа две земље, која вуче корене још из оснивања Покрета несврстаних земаља, али и пре њиховог званичног успостављања, посетом великом индијског мислиоца Рабиндрант Тагореа, добитника Нобелове награде за књижевност, Београду, 1926. године. 

Ивица Дачић изразио је задовољство посетом и истакао да су односи Србије и Индије традиционално добри и да их карактерише висок ниво пријатељства и сарадње. Оценивши ову посету веома успешном и важном с обзиром на то да је Индија наш традиционални пријатељ и партнер, Дачић рекао:

"На жалост, ово је била прва посета министра спољних послова Србије у последњих десет година. Запоставили смо везе са нашим традиционалним пријатељима и то је имало великог одраза на, за нас најважније питање, а то је питање Косова".


Тражићемо да о Косову у СБ УН буде по старом

Србија ће тражити од свих чланица Савета безбедности Уједињених нација да се поштује Резолуција 1244 и да се о Косову и Метохији и убудуће расправља на јавним седницама СБ УН, које се не смеју укинути, рекао је данас министар спољних послова Ивица Дачић.

Дачић је то рекао за Спутњик поводом намере Велике Британије да покрене иницијативу да се седнице за КиМ унутар СБ УН затворе за јавност или чак укину.

"Ту иницијативу, уколико се покрене, нећемо гледати скрштених руку. Србија у СБ УН има партнере када је у питању однос према Косову и Метохији и никако се не сме дозволити да се та тема скрајне или укине", рекао је Дачић.


Министар је са задовољством приметио да су последњих година потпуно ревитализовани односи наше земље са Индијом.

"Председник Србије Александар Вучић је као премијер био у посети Индији где је учествовао на пословној конференцији. Очекујемо посету потпредседника Индије у септембру. Моја посета је увод у још јаче повезивање наших земаљ", рекао је Дачић.

Индија је, казао је, наш глобални политички партнер, имајући у виду њену величину и снагу. 

"Захвални смо на чврстом, принципијелном и непроменљивом ставу по питању Косова. Подржавамо Индију када су у питању њене кандидатуре на спољнополитичком плану", навео је министар и оценио да се економска сарадња развија успешно, али и да наша трговинска размена, која је претходне године износила 200 милиона долара, може бити боља, као и радимо на унапређењу наших економских односа.

Дачић је рекао да велики број индијских компанија желе да дођу у Србију, постоје бројне области у којима можемо успешно да сарађујемо као што су аутомобилска индустрија, пољопривреда, ИТ и друге области.

"Укинули смо визе за грађане Индије, Индија је донела одлуку о електронским визама, што практично значи да су и они укинули визе за грађане Србије", подсетио је министар и додао да очекује потпредседника Индије, министарку спољних послова, као и посету унуке Махатме Гандија - Таре Ганди са којом је јуче разговарао.

Истакао је велики значај подршке Индије Србији и за Министарство спољних послова ово су веома значајне посете јер, како каже, учвршћујемо сарадњу са земљама које су наши традиционални пријатељи.

Дачић је најавио да сутра наставља посету Непалу, а потом ће посети и Шри Ланку. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести